A volt MDF-esek - Lezsák Sándor és csapata - sorsa okozhatja a legnagyobb fejtörést a Fidesz-MPSZ-nek, ahol finisébe ért a 2006-os országgyűlési képviselőjelöltek kiválasztása, de van konfliktus több budapesti körzetben is.

Ma már vélhetően bánja Fenyvesi Máté (Fidesz-MPSZ) országgyűlési képviselő, hogy februárban, amikor - a gazdatüntetésről hazafelé tartva - Budapesten koccant autójával, nem fújta meg a szondát (HVG, 2005. március 12.). Pártja ugyanis, aligha függetlenül a történtektől, úgy döntött, hiába "hozta a körzetet" 2002-ben, nem indítja újra a Bács-Kiskun megyei 10-es számú választókerületben.

A politikai karriernek valószínűleg búcsút intő Fenyvesi körzete, Bácsalmás és környéke a megye legdélibb része, fejlettségét tekintve mintha más országhoz tartozna, mint a szintén bács-kiskuni, elsősorban bortermeléssel foglalkozó úgynevezett Aranyháromszög. Utóbbi régió Kiskőrös központú körzetében 2002-ben Font Sándor nyert - akkor az MDF színeiben, fideszes támogatással. Font - 13 képviselőtársához hasonlóan - tavaly botrányos kizárások-kilépések közepette elhagyta a fórumos frakciót (HVG, 2004. november 20.), s ma már a Fidesz képviselőcsoportjának a tagja.

Fő szabályként a Fidesz-MPSZ vezérkara a hivatalos választókerületi beosztáshoz igazodó "pártkörzetek" vezetőit tekinti potenciális képviselőjelöltnek (HVG, 2004. március 27.), de - mint a HVG-t a pártban tájékoztatták - "lehetnek eltérések". A szülővárosában, Csornán 2002-ben mandátumot szerzett Áder János frakcióvezető például vélhetően újrázik, noha nem ő a körzeti elnök. Így, legalábbis a volt fórumosok reményei szerint, az MDF-ből kilépettek megtarthatják az indulási jogot: a HVG értesülései szerint az őket tömörítő Nemzeti Fórum (NF) ilyen tartalmú, írásos együttműködési ajánlatot tett a Fidesz-MPSZ-nek (választ a nagyobbik ellenzéki párt június 11-ei kongresszusa után várnak).

Ettől függetlenül is számos helyen van még bizonytalanság. Bács-Kiskunban - a helyi hírek szerint - nincs "bebetonozva" például a Fenyvesit Bácsalmáson valószínűleg felváltó Bányai Gábor, illetve a kalocsai Bagó Zoltán, aki a jelenlegi fideszes képviselő, Tóth István "helyett" lett választókerületi elnök (utóbbival vagyonnyilatkozati gondok akadtak: idén januárban - állítása szerint - betörtek hozzá, s ingóságok mellett 16 millió forint készpénzt raboltak el tőle, miközben a bevallása szerint csak adóssága volt az év elején). Az ő körzeteikbe nem kívánkoznak ugyan NF-esek, de ragaszkodnak például Tiszakécskéhez - e választókerületben van Lakitelek -, ahol 2002-ben Lezsák Sándor győzött. Az egyéni indulás mellett többen valamelyik nagyobb biztonságot nyújtó, előkelő listás helyre is pályáznak, Horváth Balázs exminiszter például valószínűleg csak így indul, a lajstromok összeállítása azonban még messze van.

Konfliktus várható Szeged 2-es választókerületében is, ahol a Fidesz-MPSZ helyi "erős embere", Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester a körzeti elnök, de még nem dőlt el, ő száll-e ringbe 2006-ban, vagy pedig az ex-MDF-es - a Medgyessy Péter volt miniszterelnök állambiztonsági múltját vizsgáló parlamenti bizottság elnökeként országosan ismertté vált - Balogh László. A korábban ébredt MDF-eseknek kevesebb okuk van az aggodalomra, például Szombathelyen választókörzeti elnök lett az Igazságügyi Minisztérium egykori politikai államtitkárából Orbán Viktor Fidesz-elnök polgári körös jobbkezévé avanazsált Hende Csaba, annak ellenére, hogy Sági József 2002-ben megnyerte a körzetet.

Néhány más helyen is lesz csere. A négy választókerületből álló Miskolcon - e városból 2002-ben csak MSZP-s egyéni országgyűlési képviselő került a parlamentbe - egy kivételével valamennyi aspiránsát leváltja a Fidesz-MPSZ. Nem indul egyéniben az országos hírű megmondóember Répássy Róbert képviselő, helyette Pelczné Gáll Ildikó, a párt reménybeli új alelnöke, egyetemi docens száll ringbe (portréját lásd a 122. oldalon). A pártnak most olyan nagyágyút is sikerült megnyernie, mint Nagy Kálmán orvosprofesszor, aki a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának csontvelő-transzplantációs osztályát vezeti. A 2002-ben a Pest megyei 10-es körzetben mandátumot szerzett Frajna Imrét, a párt egészségpolitikusát viszont a polgári köröknek áldozták fel: Pilisvörösváron a párt művész-értelmiségi holdudvarának jobbszéléhez sorolható Gulyás Dénes operaénes méreti meg magát.

Baranyában a Fidesz-MPSZ megválik a Szigetváron 2002-ben - Gráf József jelenlegi agrárminisztert megelőzve - győzelmet arató Pichler Imrétől (Mohácson Hargitai János képviselő a jelek szerint újrázhat). Nem ingatja meg - fideszes források szerint - Lenti polgármestere, Nógrádi László volt közlekedési miniszter (HVG, 2000. november 4.) jelöltté válásának esélyeit, hogy az index.hu-n a múlt hét végén megjelent: egy, a családjához köthető hagyományőrző egyesület a helyi munkanélküliség felszámolására kiírt EU-pályázati pénzből részesül. Nógrádi az ügy hátterében politikai zavarkeltést sejt, s a HVG-nek hangsúlyozta, az általa vezetett Muránia Egyesület egy héttagú konzorcium tagja, a pénzt utófinanszírozás formájában kapják, a pályázatról pedig Brüsszelben döntöttek.

Rosszabbul járt több ismert fővárosi fideszes politikus. A jelek szerint meglett a böjtje a korábban nagy vihart kavart plakátbotránynak (HVG, 2005. február 22.): a Simicska Lajos érdekeltsége ellenében "döntő" s emiatt félreállított Sasvári Szilárd körzetében (XI. kerület) Kupper András fővárosi frakcióvezető, Juharos Róbert közgyűlési jogi bizottsági elnök józsefvárosi körzetében pedig az ismeretlennek mondható Beke Pál áll majd rajthoz. Nem indul egyéniben Deutsch Tamás parlamenti alelnök, Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter, Juhos Katalin egykori XI. kerületi polgármester, illetve a kereszténydemokrata Rubovszky György. Utóbbi "helyét" az V. kerületben Rogán Antal kapta meg, aki a 2002-es választásokon a XX. kerületben maradt alul MSZP-s vetélytársával szemben, Rockenbauer józsefvárosi körzetében pedig a négy évvel ezelőtti ózdi vesztes, Fónagy János volt közlekedési miniszter próbálhat szerencsét.

A júniusi Fidesz-kongresszus szinte bizonyosan megerősíti a 2003-ban bevezetett, a pártelnöknek meglehetősen erős jogosítványokat adó választókerületi rendszert - a jövőben az önkormányzati képviselőjelöltekről is ennek elnöke döntene -, ugyanakkor háttérbe szorítanák a tagozatokat. Részben azzal, hogy visszatérnek a korábbi elnökségi rendszerhez, amely az elnökből, az alelnökökből (akiknek köre vélhetően kiegészül majd Pelcznével, továbbá egyes hírek szerint Varga Mihállyal), a választmányi elnökből és a frakcióvezetőből áll majd. A tagozatok nemcsak az elnökségi helyeiket veszítenék el, de új párttagokat sem vehetnének fel a jövőben. A Fidesz-MPSZ a határon túlról is számít tagokra: magyarigazolvány birtokában bárki beléphetne (a hatályos alapszabály az EU-országok állampolgárainak, illetve a Magyarországon letelepedési engedéllyel rendelkezőknek engedi ezt meg). Azok a Fidesz-alapítók pedig, akik ma is a párt tagjai - jelenleg mintegy húszan vannak -, erkölcsi elismerésként az új alapszabály szerint alanyi jogon lennének kongresszusi küldöttek.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Szocialista előjátékok

A legtöbb fejtörést az eredendően jobboldali szimpatizáns Hajdú-Bihar megyei, botrányokkal terhes országgyűlési...