Nemzetközi könyvcentrum helyett fideszes népszavazási kampányközpont nyílt a belvárosi Kossuth Lajos utca 15. alatt, bár korábban a helyiség bérletére kiírt pályázaton az Atlantisz Kiadó nyert.

Nincs szerencséje az V. kerülettel az Atlantisz Könyvkiadónak. Öt évvel ezelőtt az állam elfeledkezett üzlethasználati jogáról, amikor a belvárosi Piarista közben lévő - s a kiadónak is helyet adó - egyetemi épületet visszaadta a piarista rendnek. A közelmúltban az Atlantisz nemzetközi könyvcentrum elhelyezésére elnyert Kossuth Lajos utca 15. szám alatti üzlethelyiséget happolta el előle a Fidesz. Az egykori cipőbolt helyén nyitotta meg az ellenzéki párt a népszavazási központját.

Pedig joggal érezhette célegyenesben magát az Atlantisz. A 2005 májusának végétől üresen álló üzlethelyiség - amelynek bútorzata iparművészetileg védett - hasznosítására kiírt önkormányzati pályázatot 2006 novemberében, tehát már Rogán Antal (Fidesz) győzelme után nyerte meg a kiadó. Oda egy nemzetközi könyvcentrumot álmodtak, bolttal, információs központtal, kiállításokkal. Az ötletet nem csak a polgármesteri hivatalban, de a belvárosi jobb- és baloldalon is dicsérték. Úgy tűnik, nem eléggé. A részletekről máig véget nem érő tárgyalások kezdődtek a felek között, ám az önkormányzatnál egy szeptemberi előterjesztés szerint mégis "tudomásul vették, hogy az Atlantisz elállt a bérbevételi szándékától", mondván, a társaság nem tett eleget a hivatal hiánypótló felszólításának, s nem csatolta a tőle kért cégkivonatot és aláírási címpéldányt. Közben a kiadó igazgatója megismételte az önkormányzatnál, szeretnék bérelni, majd megvenni az üzletet, méghozzá abból a pénzből, amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlott fel nekik a Piarista közi üzlet használati jogának megváltásaként.

Szeptember végén azonban úgy döntött a belvárosi tulajdonosi bizottság, hogy pályázat nélkül a közvetve csurgói magánszemélyek tulajdonában lévő Jogingatlan Kft.-nek adják ki az üzletet határozatlan időre, 5,3 millió forintnyi óvadék és havi csaknem 900 ezer forint bérleti díj ellenében. Mindez meglehetősen rapid módon dőlt el: szeptember 24-én kelt a bérbevételi kérelem, és két nappal később már kész volt az előterjesztés, amit újabb két nap elteltével már meg is tárgyalt az illetékes bizottság. Igaz, a kérelmező nem volt ismeretlen: a kft ügyvezetőjeként Sági Gyula fordult a testülethez, akit az Fidesz javaslatára neveztek ki tavaly októberben a belvárosi vagyonkezelő igazgatósági tagjává. A helyi erőviszonyok ismeretében az sem volt meglepő, hogy néhány héttel később a tulajdonosi bizottság ahhoz is hozzájárult, hogy a Jogingatlan egy évre továbbadja a helyiséget a Fidesznek kampányközpont céljára (az egyébként előbb nyílt meg, mintsem a kft-vel kötött bérlet december 1-jén elkezdődött volna).

Arról hiába kérdeztük az önkormányzatot, hogy a kft-nek - amelynek tevékenységéről az interneten az egyetlen fellelhető hír, hogy tavaly sikerrel pályázott 850 milliós ajánlatával a Zalahús Rt. zalaegerszegi központi telephelyére is, de később visszalépett az üzlettől - miért pályázat nélkül adták bérbe az üzletet, ráadásul úgy, hogy annak hasznosításáról még az Atlantisszal is tárgyaltak. A kiadó vezetője sem kívánt a HVG-nek nyilatkozni, mondván, őt hivatalosan senki sem értesítette a legújabb fejleményekről.

Helyben mindezt a rogáni hatalomátvétel újabb lépésének tekintik. A helyi média és a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. bevétele, valamint a bizottsági struktúra és a testületi munka az ellenzék számára hátrányos átalakítása után (HVG, 2006. november 11.) az elmúlt egy évben csaknem teljesen kicserélődött a polgármesteri hivatal vezetői gárdája is. Cselovszki Zoltán, a Fidesz egykori fővárosi frakcióvezetője, a korábbi Új Budapest Központ vezetője lett például a kerületi főépítész, a népjóléti osztályt a Fidesz egyik óbudai képviselője, Kelemen Viktória vezeti, a párt ifjúsági tagozatának korábbi budapesti elnöke, Pethő Márta pedig az újonnan alapított lakásosztály vezetője lett.

Azt politikai ellenfelei is elismerik ugyanakkor, hogy Rogán - amellett, hogy nagyon jól kommunikál - ügyesen próbál bevételeket szerezni. A parkolómegváltási díj elengedésének visszavonásával például 200 millió forint pluszhoz juthat a Belváros. Valamennyi pénz befolyhat az üzletbérlőkkel szembeni szigor nyomán is, hiszen az önkormányzat most először mondott fel olyanoknak, akik nem fizették meg az 1995-ben radikálisan megemelt bérleti díjat (voltak egészen abszurd esetek is: az OTP például még tavaly decemberben is egy 1949-es helyhatósági rendelet alapján fizetett négyzetméterenként havi 40 forintot). Mindebből jut a közérzetjavító figyelmességekre is: az önkormányzat a rászorulóknak havi 10 ezer forintos fűtéstámogatást, a belvárosi diákoknak ingyen BKV-bérletet ad, s állja a költségét a 18 év alatti kerületiek humán papilloma elleni védőoltásának is a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében.

PÁLMAI ERIKA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társadalom

Kalászi Fidesz-bukta

Hatalmas öngólt rúgott a Fidesz, elvesztették a "felesben" szerzett polgármesteri posztot, kilenc helyett két...