Gécs Dániel HVG Hetilap

Rossz ránézni

A monitor és a tévé mellett a telefonok képernyőit néző tömegeknél is egyre sűrűbben jelentkeznek a számítógépes korszakból jól ismert panaszok. A gyártók évről évre érkező kijelzőtechnológiai újításai ellenére a szembántalmak új reneszánszukat élik.

HVG Tech + tudomány

Mire jó egy szuperszámítógép?

Alapvetően hat különböző típusú feladat elvégzésére fejlesztik ki a rendszereket. A kutatók ennek megfelelően az alábbiakra használhatják a szuperszámítógépeket, jellemzően hatalmas adatmennyiségek elemzésével:

Pavló Péter HVG Hetilap

Számíthatunk rá

Az új, már készülőben lévő európai szuperszámítógép nemcsak a világ egyik legerősebb ilyen eszköze lehet, de a kontinens tudományos életének is hatalmas lökést adhat.

Illényi Balázs Tech

Egyre többen vetik fel, és nem is akárkik: lájk = kokain?

Függőséget okozhat a közösségi média – ismerik el immár a techvilág prominensei közül is többen. Kutatók ennél is szélesebb körű veszélyre figyelmeztetnek: terjednek az internethez és az új technológiákhoz köthető viselkedési addikciók.

Pavló Péter HVG Hetilap

Gépzettségi pótlék

Az emberek munkáját átvállaló robotok már több magyar vállalatnál is szolgálatba álltak, és ez nem feltétlenül jár elbocsátásokkal.

Bedő Iván Tech

Változás a reptereken: minden poggyászra nyomkövetőt tesznek

A légitársaságok hamarosan utolérik a csomagfutárokat: bevezetik a feladott poggyászok alaposabb nyomon követését. Ami magától értetődőnek látszana, az többéves előkészület után, csak idén júniustól válik kötelezővé.

Balázs Zsuzsanna Tech

Képesek lennének-e élni az emberek a Mars felszínén?

A marsi emberi élet lehetőségére keresi a választ a tervek szerint május 5-én útnak induló amerikai bolygóközi járat, az InSight. A Földdel szomszédos bolygó talaj alatti rétegeinek tanulmányozására alkalmas szondától az amerikai űrhivatal, a NASA annak kiderítését várja, hogy mennyire lakható a környék, ha az emberek bunkerekbe költöznek, védőfelszerelést használnak és a planéta belsejének geotermikus energiáját hasznosítják.

Illényi Balázs HVG Hetilap

A negatív a példa

Akinek még régi fényképezőgép lapul a fiókjában, most már ne is dobja ki: a bakelitlemezhez hasonlóan reneszánszát éli a hagyományos filmes fotózás is.

Németh András HVG Hetilap

Társkeresés

A munkahelyek után a kórházakban és odahaza is egyre több robot segíti az embereket, de a gondolkodó gépek még mindig nem teljesen veszélytelenek.

HVG HVG Hetilap

Árulkodós babák

Aki beszélgetős, kamerás okosjátékot vesz a gyerekének, annak nem árt gondolnia arra, mennyire vannak biztonságban a gyerek és a család adatai.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk