Akár helyeselhetném is az új kormányprogram mezőgazdasági tételeinek harmadik (utolsó) mondatát, amely az uniós támogatások maximális kihasználását ígéri. Kétkedésemet azonban nem hagyja csillapodni az ezt szolgáló hivatalok kudarcokkal teli késedelme s a gazdálkodók zömének szellemi fölkészületlensége. Ám a többi!

Azzal kezdi a program, hogy "folytatjuk az agrárgazdaság modernizálását". Az átlagosan tájékozott honpolgár ilyenkor értetlenül kérdezi: Mit tetszenek folytatni? Modernizálást? Hogy tetszenek azt érteni? Másfél évtizedig ácsingóztunk az Európai Unióba, és ugyanennyi idő sem volt elég kormányainknak, hogy a csatlakozás folyományait fölmérjék. Stratégiai ágazataink - sertés-, baromfitenyésztés, tejtermelés - máig védtelenek az uniós és globalizációs kihívásokkal szemben. A termelés automatizálásának, a kutyába se vett termelékenység növelésének borsos ráfordításait a gazdaságok képtelenek fedezni hatásos támogatások nélkül. Ám épp e támogatások hiányoztak mindkét jobboldali kormány idején, a baloldaliak viszont szétfolyó - mindenkinek egy szem pralinét! - büdzséjükkel vizet gereblyéztek. Így rongyolódott féloldalassá a mezőgazdaságunk, és ezt éppen a kiváló gabonatermés mutatja. Elsorvadt az állatállomány, amellyel takarmányok tonnáinak millióit meg lehetett volna etetni. Nyomában a növénytermesztés is az exportpiacok kiszolgáltatottjává vált.

No de a sorvadást folytatni - és modernizációnak értékelni? A mezőgazdaságból élők kereseti viszonyaival már a Medgyessy-kormány programja sem tudott mit kezdeni. A célt a "méltányos jövedelem" elérésében látta, csupán azt nem közölte, ki dönti el, mi a méltányos. Most úgy fordult a szó, hogy a kormány az "életminőség javulásában" látja az elérendőt. Célszerű megjegyezni: az életminőség javulása nem az akár versenyképes, akár export-orientált agrárgazdaságtól függ, hanem a vidék urbanizációjától. Ehelyett azt várta volna az agrárium, hogy a jövedelmek akkorák legyenek, mint a nemzetgazdaság más ágazataiban. Az ám, csakhogy ez modernizáció nélkül képtelenség.

Tetszene a terv, hogy tovább erősítik a termelők önkéntes szerveződéseit. A baj csak az, hogy sokmilliárdos támogatással is legföljebb barkácsolásnak tekinthető az elért eredmény. Jellemző, hogy a 2004 tavaszi állás szerint harminc termelői értékesítő szövetkezet (tész) forgalmazta a magyar kertészet koronagyémántjának tekinthető meggyet, annak piaca mégis kínosan összeomlott. Ugyanígy az almáé. Pedig Napkoron például az egyik tész már legalább félmilliárd dotációt bezsebelt - olykor miniszteri szalagátvágással -, mégsem tényező e két gyümölcs piacán. A mai szerveződések a korszerű szövetkezés lejáratásai, a gazdálkodók nem ok nélkül elégedetlenek velük.

A kormány erősíteni kívánja a termelők érdekvédelmi szervezeteit - mondja a program. Bizonyára jól jön majd e szándék egyebek között a Fidesszel stratégiai szerződésben, a baloldali kormánnyal mindenben élesen szemben álló, amúgy a legretrográdabb gazdaköröknek. A kongresszusukon nemcsak kifütyülték a szakminisztert és az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s elnökét, hanem ki is nevették. Ha a tervezet megvalósul, újabb okuk lesz rá.

A másfél évre szóló kormányprogram agrárrészétől senki sem várt se megváltást, se csodát, ám roppant bántó ez az ezüstkalászos gazdatanfolyamira süllyedt színvonal. A pötyögős tézisekről rikít a tanácstalanság, az elmélyült műhelymunkának és a kidolgozott platformnak a hiánya, emiatt az opus tévelygés az agrárpolitika sötét erdejében.

KUN ISTVÁN

(A szerző publicista)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!