Már csak a használatbavételi engedélyre és a technológián kívüli berendezésekre vár a Gézengúz Alapítvány születési...

Már csak a használatbavételi engedélyre és a technológián kívüli berendezésekre vár a Gézengúz Alapítvány születési károsultak számára épített rehabilitációs központja Budakalászon. A tan- és gyógymedencével, terápiás szobákkal, sporteszközökkel, játszószobával, a vidékiek számára bentlakási lehetőséget biztosító két apartmannal és konferenciateremmel felszerelt "Cseppek háza" 170 millió forintos költséggel készül el, amibe az állam mindössze az egészségügyi tárca 21 millió és a sportminisztérium 4 millió forintjával szállt be. A fennmaradó részt az alapítvány kalapozta össze.

"Határterületen dolgozunk" - mondta a HVG-nek Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosszakmai ügyvezetője arra utalva, hogy tevékenységük a kategorizálás számára az egészségügy mellett se nem elég sport-, se nem elég oktatásügyi. Pedig a Gézengúz integrált működésével - aminek lényege, hogy a sérült gyerekeknek nemcsak a szülők segítségével, hanem ép kortársaikkal együtt tartanak foglalkozásokat - mindkét terület nyerhet - állítja a doktornő. Az egészséges gyerekek jobban elfogadják fogyatékos társaikat és fordítva, illetve a családok is könnyebben kezelik a helyzetet, ami segít a szülők kitartásának megőrzésében is. Az uszodába "szoktatott" famíliáknak pedig a rehabilitáció után is igényük marad a mozgás.

A Gézengúz jelenleg a főváros III. kerületében és Győrben működik, évente 480 gyerekkel foglalkoznak, de csak két hónapos várakozással lehet bejutni hozzájuk. Ennyi idő viszont egy másfél hónapos csecsemőnél pótolhatatlan, ezen segíthet a budakalászi létesítmény. Itt egyébként a sportcélú felhasználás is biztosított lesz: az önkormányzattól 50 éves használati joggal megkapott területre épült központban vállalták, hogy a helyi óvodások és kisiskolások számára helyet biztosítanak az úszás-előkészítő, illetve úszóórák számára.

HVG Hetilap

Egy kicsi mozgás...

Egyelőre csak tervezett pályázatokból nyerhető támogatások javíthatnak valamit a hazai szabadidősport gyászos létesítményhelyzetén, miközben az emberek megmozgatása érdekében néhány megszállott küszködésén kívül nem történik semmi.