Aktuális lapszám HVG hetilap 2005/42. SZÁM
Fókuszban
Fókuszban

Haldokló hattyúk

A délkelet-romániai Tulcea város legvonzóbb részén, a Duna-parti sétány mentén sorakozó kis bárkák és motoros hajók...

Fókuszban

Felkészülni, vigyázz...

Gyakorlatoztatja az állatorvosi kart az állat-egészségügyi hatóság: november első hetében Hajdú-Bihar, majd Baranya...

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

HVG-Ténytár
Világ
Világ

Ez a harc volt az első

Csecsenföld, Dagesztán, Ingusföld és Észak-Oszétia után a Kabardin-Balkár Köztársaságot is elérte az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi térséget sújtó erőszakhullám. A hivatalos Moszkva sikerről beszél, az elemzők a válság elmélyülésétől tartanak.

Világ

Most kezdődik a tánc

Megtartotta alakuló ülését az új német parlament, és megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a CDU és az SPD között. Bár a kormányprogram és a kancellárválasztás csak hetek múlva várható, a miniszteri posztokat máris szétosztották.

Világ

A per

A demokratikus átalakulás mérföldköve, vagy a viszály újabb almája - merül fel a kérdés Szaddám Huszein egykori iraki...

Világ

Muszlimverés

Oroszország biztonságát és egységét nemcsak az észak-kaukázusi fegyveres összecsapások fenyegetik, hanem az egyre...

Világ

Kézi vezérlés

A Hariri-merénylet ENSZ-vizsgálatával függhet össze, hogy a múlt héten öngyilkosságot követett el Gazi Kanaan szír belügyminiszter. Kanaan húsz évig a szíriai titkosszolgálat libanoni feje és a damaszkuszi rezsim egyik oszlopa volt, akit Basar Aszad elnök lehetséges utódjaként is emlegettek.

Világ

Végtelen történet

Részeredmények szerint a szombati népszavazáson elfogadták az új iraki alkotmányt. Az utolsó pillanatban végrehajtott változtatásoknak köszönhetően még amúgy is tovább módosulhat az alaptörvény, amely várhatóan így sem fog nemzeti egységet teremteni, és tovább destabilizálhatja Irakot.

Szellem
Szellem

Rubik-reneszánsz

November elején Floridában ünnepli meg a mágikus hexaéder rajongóinak nemzetközi tábora, hogy éppen 25 éve jelent meg...

Szellem

A kimondóember

Külön cenzúratörténeti fejezetet írt évtizedeken keresztül folytatott csatározásaival a 74 éves korában, múlt héten elhunyt költő-író-publicista, Eörsi István. A pártállam idején talán az volt legparadoxabb javaslata, hogy az Írószövetség harcolja ki végre a cenzúra bevezetését.

Szellem

Nagy népi pertu

Nemcsak a reklámok nagy része tegezi ma már a kedves (potenciális) vevőt, hanem a hétköznapi csevely során is egyre ritkább a magázódás. Másképp tesszük viszont ezt ma, mint akár csak húsz évvel ezelőtt - állítják a nyelvészek.

Trend
Trend

Tankcsapda

Az égbe szökő olajárak láttán a nagy autógyárak stratégái újra elővették a régi jelszót: első az üzemanyag-takarékosság. Olyan gyártók is beálltak az alternatív megoldásokat keresők sorába, amelyek eddig hallani sem akartak másról, mint a már bizonyított benzinmotorról.

Trend

Célforgalom

A kínai autógyártók felfedezték Oroszországot.

Trend

Szeplős fogantatás

A BMW és a letűnt NDK egyik jelképének számító Wartburg között nemcsak presztízsükben, de műszaki tartalmukban is fényévnyi volt a távolság. Nehéz elhinni, hogy a múlt század első felében a bajor gyártó éppen a Wartburgtól tanulta el az autógyártás hogyanját.

Trend

Induló tőke

A japán és a dél-koreai nyomában hamarosan kínai autóexport-hullám érkezhet a világpiacra. A versenytársukká váló gyártóbázis létrehozásában aktív szerepet vállaltak a hatalmas kínai piacra áhítozó európai, amerikai és ázsiai cégek, amelyeknek modelljeik lemásolását is meg kell emészteniük.

Trend

Vakulj, magyar!

A tapasztalatok szerint még mindig az ár és a méret viszonya az egyik legfontosabb vásárlói szempont Magyarországon és...

Trend

Kinn a dizájn, benn az egyen

Miközben a piac egyre nagyobb változatosságot követel, az autógyártók igyekeznek minél több elem egységesítésével gazdaságossá tenni a termelést. A megoldás a fődarabokon való össz-autóipari osztozkodás, amelynek következtében egyre nehezebb megmondani, igazából ki is készítette egy-egy gyártó valamely típusát.

Trend

Meseautók

Évről évre bővül a drága prémium-, luxusterepjáró és sportkocsik vevőköre Magyarországon, ezért több gyártó is elérkezettnek látta az időt piaci jelenlétének megerősítésére. Versenyben van a szürkeimport is, pedig a "független csatornákon" érkezett meseautók néha nem egészen olyanok, mint amilyennek a vevő gondolja őket.

Trend

Keresztelős rejtvény

Pozitív üzenete legyen - ez az autógyártók legfontosabb szempontja, amikor nevet választanak újabb és újabb típusaiknak. A siker nem garantált.

Gazdaság
Gazdaság

Házmesterkedők

Megszabadult a világörökség részét képező lerobbant palotáitól a budapesti Terézváros önkormányzata. Az értékesítés olykor pályáztatás nélkül folyt, de születtek csereüzletek is, mint legutóbb a CD Hungary Rt.-vel, amit a kerületi ellenzék és a lakók is kifogásolnak.

Gazdaság

A süveghegyen innen

Bár több jel szerint felpuhul az eleinte radikálisnak beharangozott uniós cukorreform, a vele járó áresés következtében a magyarországi cukorrépa-termesztők egy része így is tönkremegy. Az ágazatból kiszorulók terményei ezentúl tovább növelhetik a gabonahegyeket.

Gazdaság

Agglomerációs frász

Az 1997 óta készülő agglomerációs törvényt, amely korlátozza a beépítendő területek bővítését, csak idén nyár elején...

Gazdaság

Nincs megállás

Mind kockázatosabb elbliccelni a parkolási díjat, mivel a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozata megerősítette az önkormányzati parkolócégek pozícióit. A hasonló magánvállalkozásokkal szemben viszont még lehet némi esélyük az adós autósoknak.

Gazdaság

Cukorpiaci alapfogalmak

Referenciaár: az EB által meghatározott, a piaci árcentrumot jelző ár, gyakorlatilag az intervenció alapja.

Gazdaság

Kétszeresére nő Budajenő?

Egy megalakópark építési terveit próbálják megakadályozni Budajenő civil szervezetei. A projekt helyszínéül kiszemelt Szőlőhegyet közvetlenül a beépítést korlátozó agglomerációs törvény hatálybalépése előtt minősítette belterületté a képviselő-testület.

Vélemények
Vélemény

Az útitárs visszakérdez

A baloldalt többnyire a szegénység, a kiszolgáltatottság elleni harc szervezi. Az utóbbi 60 évben így volt ez Amerikában és Európában egyaránt. Aztán mindig kiderült, hogy a szegénység makacsul ellenáll, szinte lehetetlen legyőzni baloldali eszközökkel. Ez a keserű felismerés vezet a baloldali exodushoz - rendszerint a szegénység elleni harc kudarca terelt át több ismert gondolkodót a jobboldali vagy liberális táborba. Ez történt Reagan elnökkel, Milton Friedmannal, az amerikai neokonzervatív mozgalom prominens tagjaival, a francia Raymond Aronnal vagy az osztrák Friedrich von Hayekkal.

Vélemény

Kisiskolás ötlet

Minél tovább töröm rajta a fejem, annál kevésbé értem, mi végre gondolta úgy a szocialista miniszterelnök, hogy a kormány nevében foglaljon állást az utóbbi időben amúgy kevéssé előtérben szereplő egyik kérdésben, amely történetesen részben a - mondhatni tradicionálisan - szabaddemokrata vezetésű oktatási tárca, illetve legfőképpen a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Az úgynevezett kisiskolák fenntarthatóságáról van szó, vagyis arról, hogy legyen-e minden egyes falunak külön iskolája, ahová kizárólag a településbeli gyerekeket járatják - őket viszont csak oda. Amennyiben erre a kérdésre határozott és egyértelmű igen a válasz, az a jelenlegi támogatási rendszer mellett nem látszik sem túl ésszerűnek, sem igazán megvalósíthatónak.

Portré
Vélemény

Portré a Fiatal Baloldal új elnökével

Mondhatni, az anyatejjel szívta magába a médiával kapcsolatos tudnivalókat a szocialisták hivatalos ifjúsági szervezetének második nekifutásra befutó, 27 esztendős új eleje: a mama, Hortobágyi Éva korábban sokat foglalkoztatott tévés újságíró.

Cégvilág

A címlapról ajánljuk