A pornófilmek internetes letöltése össznépi szenvedéllyé vált. Pedig a kontrollálatlan fogyasztás függőséghez vezethet. Számos mellékhatása mellett a pornó megakadályozhatja, hogy a függő kellőképpen értékelje az intimitást és az érzékiséget, sőt impotenciát is okozhat. Le tud vajon szokni erről az időt és érzelmeket rabló szenvedélyről? Megkérdeztük a szexológust.

© sxc.hu
"Hátrányba kerültél valaha az iskolában, esetleg képtelen voltál megfelelni a munkahelyed támasztotta követelményeknek a rendszeres pornónézés miatt? Többet gondolsz a szexre, mint szeretnél? Ígérted magadnak valaha, hogy soha többé nem nézel pornóképeket és -filmeket? Ürességet, kiégettséget érzel a maszturbálás után? Több pénzt költesz szexuális tartalmakra, mint amennyit megengedhetnél magadnak?" - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnia az oda fordulóknak a no-porn.com weboldalon, amely azért jött létre még 1997-ben, hogy segítsen az internetes pornó függőjévé vált szenvedélybetegeknek.

Lássuk a tudományos meghatározást: a pornófüggőség olyan pszichés addikció, amely az ebben szenvedőt szexuális témájú képek, filmek, hanganyagok, könyvek, egyéb írások rendszeres, rögeszme jellegű fogyasztására készteti, olyan mértékben, mely az egyén mindennapjaira káros, romboló hatással van. Magyarán, a pornó fogyasztóját erősen antiszociálissá teszi, olyannyira magával ragadja, hogy elhanyagolja azt a társadalmi környezetet, amelyben a függőségén kívül él.

Kéjelgés igény szerint
© Dripnet
A "gyógyulni vágyók" útjába azonban számos akadály tornyosul. A függőséget az orvosok többsége nem tekinti valódi betegségnek, annak ellenére, hogy tünetegyüttese megegyezik bármely kényszerű rögeszméhez hasonló rendellenességgel. Miközben számtalan internetes oldal, könyv, pszichiáter és szexológus foglalkozik a témával, a pornófüggőséget nem jegyzik például a tekintélyes Szellemi rendellenességek diagnosztikus és statisztikai kézikönyvében sem.

A probléma jelentkezhet egészen fiatal korban is. Az AC Nielsen 2006. júliusi kutatása szerint a brit fiatalkorúak több mint fele - nemtől függetlenül - látott már szexuális tartalmú filmeket. Ez azonban cseppet sem meglepő, hiszen bárki, aki létrehozza élete első e-mail címét, alig pár hét alatt szexuális tartalmú spamek "szenvedő alanya" lehet, a neten pedig mindenki egy Google-kattintásnyira van bármiféle felnőtt-tartalomtól. Az USA-ban minden második családban problémaként jelentkezik a pornó, hozta ki felmérésében már 2003-ban a Focus on the Family, Colorado állambeli családvédő szervezet.

Virágzó szexipar

Magyarországon a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején kezdtek beszivárogni a nyugati világ pornóiparának termékei, melyeknek legfőbb hazai szimbólumai talán az Emanuelle-filmek és a Ciccolina néven elhíresült Staller Ilona szereplései voltak. A rendszerváltás aztán - sok más mellett - törölte a tilalmi listáról a szoft- és hardpornót is, megjelentek az első hazai szexújságok, videofilmek. A kilencvenes évek közepén, a kábeltelevízió terjedésével az éjjeli pornóadókat is bekötötték a háztartásokba. A felnőttfilmek megjelentek a hipermarketek polcain, a benzinkutak boltjaiban is.

Az internet megjelenése a pornó további terjeszkedését hozta. Előbb képekhez, majd rövid szexklippekhez, idővel teljes szexfilmekhez és streaminganyagokhoz juttatta a világhálón barangolókat. A széles sáv megjelenése és elterjedése pedig a korlátlan hozzáférést tette lehetővé. Mára a digitális tévéadásnak, az IPTv-nek és a fizetős csatornáknak köszönhetően csak az nem jut matériákhoz, aki nem akar. S ha ez sem lenne elég, a harmadik generációs mobilhálózatok szolgáltatásai közt is vezető helyen szerepel a mobilra küldött erotikus tartalom.

A weboldalak 60 százaléka ma is erotikus, illetve pornográf tartalmú a világhálón, s a "sex" szóra keresve több találatot kapunk, mint a játékok, utazás, zene, viccek, autók, időjárás, egészség és állás szavakra lekért összes keresések eredményeire összesen. Csak Kalifornia államban 12 ezer ember dolgozik közvetve vagy közvetlenül a pornóiparban, miközben szerte az Egyesült Államokban 900 cég van jelen a piacon - mondja Bill Lyon, volt iparági lobbista. Évi tizenegyezer pornófilm készül Amerikában, hússzor annyi, mint a hollywoodi stúdiók közönségfilmjeiből.

A Forbes című gazdasági lap számításai szerint 2005-ben 12 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a piac - világszerte 57 milliárd dollárra rúg a pornóipar összeladása -, melyhez a Financial Times adatai szerint jócskán hozzájárult az a 200 ezerre tehető amerikai pornófüggő, aki hetente több mint 11 órát töltött az internet előtt szexuális tartalmak letöltésével és nézésével.
Nyilvános kitárgyalás: kinek mekkora fejfájás? (Oldaltörés)

Sokakban okoz felfordulást
© sxc.hu
Fórumok. Világhálószerte a komoly portálok fórumain szerepelnek a pornómániások problémáival és lelki tusáival foglalkozó témák. Nők és férfiak egyaránt írnak bennük, kíváncsiságból, a párjuk függősége miatti elkeseredés okán, vagy csak saját függőségük jobb megértése végett.

A hozzászólások alaposabb szemrevételezése nyomán néhány alaptípus különbözethető meg. Vannak, akik remekül megvannak szenvedélyükkel. Sok nő viszont nem tudja feldolgozni párja - egészséges szexuális élete mellett jelentkező - pornómániáját. Akad, akinél a családi winchesteren talált több ezer állatos pornókép nyomán szakadt el a cérna, de olyan nő is írt, aki nemcsak hogy elfogadja a vele élő férfi pornófogyasztási szokásait, de maga is részt követel belőle, többek közt közös filmnézésekkel.

A témával foglalkozó oldalakon a nők általában keményen bírálják a pornófilmekben szereplő férfiak szex közben tanúsított elnyomó és megalázó szerepét, az erőszak és a szex keveredését. Francia tudósok szerint ezek a filmek, a nézők lenyűgözése - a férfiak óriási "férfiasságával" és a nők mindig csupasz szemérmével - tévképzeteket okozhatnak az emberi szexualitás értelmezésében, és mint követendő minták, kihatnak a nézők szexuális viselkedésére.

Ahogy a szakértő látja (Oldaltörés)

Karikatúra valóság, plasztikvilág
© sxc.hu
A szexológus válaszol. Sz. Mikus Edit szexológus a Hálónak elmondta, a legtöbb pornófüggő nem jut el a felismerésig, hogy elhatalmasodott az életén a pornófogyasztás. "Gyakran szembesülök a férfiak azon kifogásával, hogy »ez teljesen normális, a többi haverom is ezt csinálja«." Tapasztalata szerint a pornófüggőségben szenvedők között 95 százalékos a férfiak aránya, nála húsz függőből egy nő jelentkezik. Lehetséges, hogy a nők kevésbé merik ezt vállalni - teszi hozzá.

A szexológus a kezelésre jelentkezőket előbb szembesíti káros szenvedélyükkel, s csak ezután kezdődik a terápia. "A legfontosabb tudatosítani a pácienssel, hogy a pornó karikatúra-műfaj, és igen kevés köze van a valódi emberek által megélt szexualitáshoz." Olyan tévképzeteket kelt, hogy az a normális, ha a férfiak félrúdnyi téliszalámit cipelnek a lábuk között, miközben egy átlagos női hüvely tíz centi hosszú. A nők önbecsülése is meginog, ha azt tapasztalják, hogy a férfi helyettük a pornóra izgul fel. Mikus hangsúlyozza, sok nőben az a tévképzet él, hogy ezek a filmek ellenük szólnak, miközben szerinte csak arról van szó, hogy míg a nőket az érintés és intimitás "indítja be", addig a férfiak számára már a vizualitás is stimulálóan hat.

Mikus szerint a gond nem a pornóval van: önmagában nem rossz, sőt a párok is tanulhatnak belőle, illetve használhatják szenvedélyük felkorbácsolására vagy épp levezetésére. A gondok akkor kezdődnek, ha a pornóélmény nélkül nincs megfelelő merevedés, vagy ha a férfinak több kedve van a film előtti maszturbáláshoz, mint a barátnőjéhez. Ezeknél az embereknél a szexuális ingerküszöb annyira megemelkedett a rendszeres szexfilmfogyasztás nyomán, hogy a világot szeretnék a pornóhoz igazítani.

Megoldásként a szexológus a teljes megvonást tartja egyedül járható útnak: a függőnek önmagát kell letiltania erről a vizuális drogról, ki kell hajítani a pornóújságokat, össze kell törni a DVD-ket, és ki kell húzni a videokazetták szalagjait. A pornófüggő és a pornó viszonya a heroinista és a heroin viszonyához hasonlítható leginkább. "Aki egyszer sikeresen leszokott az ópiátszármazékról, sosem lehet biztos benne, hogy mennyire maradandó a függetlenedése; absztinens ugyan, de soha nem teljesen gyógyult."

Leginkább arra érdemes vigyázni, hogy tudjuk a szexfilmek helyét az életünkben: mivel mind több csatornán igyekszik megcélozni a nyers szexualitás a fogyasztókat, egyre nehezebb kitérni előle. A szexológus tanácsa: ha családi körben szóba kerül a pornó - és ez előbb-utóbb szinte biztosan felmerül -, a kamaszgyereknek el kell magyarázni, hogy amit lát, az szex ugyan, de semmi köze a valóságban megélt szexualitáshoz. A szexualitásnak párkapcsolatban megélt intimitásról és szenvedélyről kell szólnia.

FOLK GYÖRGY

Háló

Virágzó szexipar

Magyarországon a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején kezdtek beszivárogni a nyugati világ pornóiparának...

MTI Plázs

Szex, narkó, tévé: függőség vagy gyenge jellem?

A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán a kábítószerekkel kapcsolatban használják: viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.