A közhiedelem szerint mindenkit bosszantanak a mind gyakrabban személyes e-mailnek álcázott reklámok. Mégis elegen olvassák el a spameket ahhoz, hogy egyeseknek megérje - lehetőleg nagyüzemi módon - ilyeneket fabrikálni.

HVG
Jó befektetés-e Southern Cosmetics-részvényt vásárolni? Sokan annak gondolhatták, amikor az amerikai kozmetikai cég papírjainak 1 dollárcent alatt nyugvó árfolyama néhány nap alatt 6,6 centre ugrott. Pont jókor ahhoz, hogy a nagy átverés értelmi szerzői magas áron adják el saját részvényeiket. Akik pedig bedőltek a reklámnak, már két nappal később ráfizettek.

Az idén nyári amerikai eset jól mutatja, hogy a kéretlen számítógépes leveleket, a spam néven közismert e-maileket egy apró, mégsem jelentéktelen kisebbség nemcsak hogy nem törli ki, hanem el is olvassa, sőt bedől a reklámnak. Az említett részvénytrükk haszonélvezői a spambiznisz újabban terjedő ágát, a pump and dump (felfúj és leenged) módszert alkalmazták (lásd grafikonunkat). Laura Frieder, az amerikai Purdue Egyetem és Jonathan Zittrain, az angliai Oxfordi Egyetem professzorai 2004 januárjától 2005 júliusáig figyelték az efféle csalipostát, és arra jutottak, hogy aki bedől az - általában tőzsdén kívüli és alig forgó - részvények várható áremelkedését beharangozó üzenetnek, az már a vásárlás után két nappal átlagosan 5,25, az esetek ötödében pedig 8 százalékot veszít.

Az értelmi szerzők a levélszórás napján olcsón felvásárolják a filléres részvényeket, s ezzel mindjárt fel is hajtják az árat. A meggondolatlan megkörnyékezettek pedig - ha egyáltalán utánanéznek - érzékelik a fellendülést, és bevásárolnak. A tiszavirág-életű kereslet csúcsán a szélhámosok nagy haszonnal eladják a bóvlipapírokat, és az árfolyam két nap múlva menthetetlenül visszazuhan a korábbi szintre.

Jó üzlet a hagyományos spam is, amely a postai reklámlevél, a direkt marketing (dm) nem is olyan távoli rokona. A számítógép előtt ülők nagy többsége persze olvasatlanul vagy egy futó pillantás után törli a potencianövelő szerek, internetes pornóoldalak, hamisított luxuskarórák hírverését, de meglepően nagy azok aránya, akik ráklikkelnek az üzenetre. A CipherTrust amerikai internetbiztonsági cég ez év őszi felmérése szerint a pornóreklámok 5 százalékát megnézik, de még a gyógyszerspamek 0,02 és a bóvli Rolexeket kínálók 0,0075 százalékát is elolvassák. A tizedesvessző után is apró számok valójában nem csekély találati arányt jeleznek. A CipherTrust egy tavalyi tanulmánya azt állítja, hogy a spamreklám egy olvasóra eső költsége még így is csak töredéke a dm-ének. Fokozza a nyereségességet, hogy a spamolvasók zöme nincs tisztában a szerelmi bájitalok vagy a hamis órák piaci árával, ezért a velük kötött e-üzletek profitja akár több száz százalékos is lehet.

A spamküldözgetés ugyanis nagyon olcsó. A "postázás" az internet-hozzáférés alacsony átalánydíjai mellett szinte semmibe sem kerül. További költségtényező a címzettek felkutatása. Ehhez ingyenes szoftver is beszerezhető, de a legjobb változatokra szánt egyszeri beruházás sem követel többet 1000 dollárnál. E keresőprogramok végigfésülik az internetet, és kikeresik az e-mail-címeket. Az amerikai kereskedelmi felügyelet felmérése szerint akinek a címe felkerül a világhálóra, az 86 százalékos valószínűséggel számolhat azzal, hogy hamarosan spam érkezik a postafiókjába. A cím begyűjtése és az áldozat levelekkel való bombázása közötti idő 23 másodperc és 11 nap között ingadozik. Léteznek másfajta szoftveres megoldások is, aki pedig egyik ilyennel sem él, az kész címlistákat is vásárolhat.

Második rész (Oldaltörés)

Az illegálisan gazdát cserélő jegyzékek sem drágák: több millió, az említett szoftverek által válogatás nélkül begyűjtött cím már 19,95 dollárért megszerezhető. A Sophos angol számítógép-biztonsági cég idén nyáron olyan ajánlatra bukkant az interneten, amely 11 millió orosz címet kínált 500 dollárért. Ugyanott mindössze 50 dollárért vállalták 1 millió spam elküldését a világ bármely országába. A törvényesen működő marketingcégek drágább, de tutibb listákat kínálnak olyanok elérhetőségével, akik valamikor önként megadták a címüket valamilyen online akcióban. Ezresével 150 dollár körül van az áruk. Ennél is értékesebbek azok a listák, amelyek a spam hatására korábban tényleg vásárló kuncsaftok adatait tartalmazzák.

Otthoni internetezés. Ki mit küld?
© Marton Szilvia
A spamküldés sem kézi munka. A postázást nemcsak a hatalmas mennyiség miatt kell a számítógépre bízni, hanem azért is, mert az egyre kifinomultabb spamszűrőkön csak akkor mennek át a küldemények, ha szinte minden mailt apró eltérésekkel egyedivé tesznek, ráadásul különféle trükkökkel más-más feladótól érkezőnek álcázzák őket. Az erre alkalmas szoftverek is lehetnek ingyenesek, de a jobbak havonta akár 3 ezer dollárba is belekerülhetnek. Ezekbe az is be lehet építve, hogy a szigorodó amerikai jogszabályoknak megfelelően ne küldjenek mailt olyanoknak, akik leiratkoztak a listáról. De akadnak bennük parányi kémprogramok is, amelyek visszajelzik, hányan olvasták el a levelet, s hányan válaszoltak rá. Arra is van több példa, hogy a program - mint a SendSafe nevű szoftver - vírusok által megfertőzött idegen számítógépek, azaz zombik (lásd Zombiológia című írásunkat) hálózatát felhasználva rövid idő alatt sok különböző helyről lőjön szét spameket.

Ha félmillió megcélzottból csak öt rendel az áruból, a spammer már nyereséges - állítják a CipherTrust szakértői, akik úgy számolnak, hogy e félmilló levél szétküldése címzettenként mindössze 0,05 dollárcentbe kerül, míg ugyanez a költség a dm esetén majdnem másfél dollár, de még az internetes oldalakon felvillanó hirdetések esetében is 3,5 cent. A spam tehát igen jövedelmező lehet. A tanulmány szerint havi 800 ezer dolláros haszon sem elérhetetlen, a tavaly első fokon kilencévi börtönre ítélt amerikai Jeremy Jaynes például pár év alatt 24 milliós vagyont spamezett össze.

A spamgazdasági mérleg másik serpenyőjét persze az nyomja le, hogy tetemes káron osztoznak a felhasználók - beleértve azokat is, akik nem is válaszolnak a bóvlireklámokra. A San Franciscó-i Ferris Research kutatóintézet becslése szerint 2005-ben a világ cégei majdnem 50 milliárd dollárt fizettek rá a spamek özönére. A veszteség okai közé tartozik a fölösleges e-mailek törlésével pocsékba menő munkaidő, a spamszűrőkön tévedésből fennakadó üzleti ajánlatok eltűnése, valamint a fölösleges forgalom miatti hálózatbővítés költsége.

Csekély vigasz, hogy az iparág óriása, a Microsoft szeptember közepén hosszas pereskedés után pert nyert egy brit spammer ellen. Az európai joggyakorlat eddigi legmagasabb spamkártérítésével, 66,5 ezer euróval sújtotta a levelezőt egy angol bíróság. Egy parányit talán ez is módosíthatja az idézett CipherTrust-tanulmány spamgazdaságossági képletét. Abban ugyanis az egyik tényező a lebukás valószínűsége, egy másik pedig a várható büntetés: ha ezek nőnek, a profit csökken.

BEDŐ IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Mit tegyünk a spamek ellen?

A tömegesen érkező nem kívánt üzenetek több szempontból is veszélyesek: gátolják az internet működését, elolvasásuk a fogadónak, a nem kívánt forgalom pedig a szolgáltatónak jelent többletköltséget - mondta Mayer Erika, az Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda jogásza az A38-as hajón szervezett fórumon.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Hét tipp spamküldés ellen

Az elektronikus levél olcsó és hatékony eszköz lehet új vásárlók toborzásához, de könnyen válhat kéretlen spammé. Ezeket általában azonnal törlik a címzettek, ráadásul bírósághoz is fordulhatnak. Fogadjon meg hét tanácsot, amellyel elkerülheti, hogy levelei a kukában landoljanak.

hvg.hu Tech

Megjelent a spam-kibocsátó országok toplistája

A davosi világgazdasági fórumon éppen két éve Bill Gates, a Microsoft elnöke azt jósolta, hogy a spam pár éven belül teljesen a múlt ködéve vész. Az a köd azonban valahogy nem akar megérkezni, vagy a spamtől már a ködöt sem látni.

hvg.hu Tech

Spam szerverré alakítják az otthoni PC-t a legújabb féregvírusok

A Windows legújabban felfedezett hibáit veszik célba a világhálóra szabadított újfajta számítógépes vírusok, melyek nyomán a munkaállomás spam küldő szerverré alakul át. A fertőzés oly gyorsan terjed a neten, hogy aki nem tölti le gyorsan a frissítéseket, holnap már lehet, hogy egy zombigép elé ül le.