Aktuális lapszám HVG hetilap 2007/23. SZÁM
Fókuszban
Fókuszban

Közelebb a népszavazáshoz

Tervezni se lehetett volna sokkal pontosabb időzítést, mint ahogyan három nappal Orbán Viktor nyilatkozatát követőenaz...

Fókuszban

Turmixpolitika

Elszomorító, hogy ugyanaz a nemzedék másodszor él meg egy megrázkódtatással és szenvedésekkel járó kiigazítást - írta...

Fókuszban

Árnyak a falon

A koraszülött jóléti állam karcsúsítása jutott történelmi feladatként osztályrészül a második Gyurcsány-kormánynak. A kabinet működésének első éve utcai zavargásokat, áremeléseket, intézménybezárásokat hozott. Sokévi halogatás után viszont megtörténtek az első - hevesen bírált - reformlépések is.

HVG-Ténytár
Világ
Világ

Harctéri ideg

A háborús trauma tartósan megviseli az Irakot megjárt amerikai veteránokat, akiknek az ellátórendszer hiányosságaival is meg kell küzdeniük.

Világ

Féltartós vej

Bár az alkotmány alapján akár élete végéig elnök maradhat, Nurszultan Nazarbajev kazah államfő támadást indított a székére pályázó veje, az ország bécsi nagykövete ellen.

Világ

Jaj a legyőzöttnek

A gaulle-ista kormánypárt elsöprő győzelme várható a franciaországi törvényhozási választásokon, amelynek kampányába a nagy elánnal hivatalba lépett Sarkozy elnök is bedobta magát.

Világ

Az elveszett győzelem

Hiába nyert Izrael a negyven évvel ezelőtti hatnapos háborúban, a palesztinokkal azóta sem sikerült békét kötni.

Világ

Ritka esély

Gőzerővel igyekszik behozni lemaradását a szerb-montenegrói államszövetségből egy éve kivált Podgorica, mely társulási egyezményt kötött az EU-val, és várja a külföldi befektetőket.

Szellem
Szellem

Posztkapitalisták

Múlt vasárnap 15 országban juniálisozott egy virtigli kapitalista ideológiát hirdető világmozgalom - új színfolttal gazdagítva a nemzetközi politfesztpalettát.

Szellem

Sötét zárka

Börtönélményeit is színészi eszköztárának gazdagítására használta a múlt hét végén 82 éves korában elhunyt - a nemzet színészeként is elismert - Darvas Iván.

Szellem

Elmetörténet

Bár az országos elmegyógyintézet alapításának gondolata Magyarországon 1791-ben, II.

Itthon

Hogyan született a „Lipót”?

A magyar pszichiátria nyár közepével bezárásra ítélt fellegvára, a "Lipót" 1868-as alapításakor az elmebetegekhez való viszonyulás gyökeresen új - igaz, Nyugaton már évtizedek óta uralkodó - szemléletét vette át.

Trend
Trend

Új időszámítás

Hiába szól mellette érvek sora, Magyarországon nehezen ereszt gyökeret az egynapos műtét intézménye.

Trend

Reklamációs lehetőségek

- panasz a szolgáltatónál- panasz a fenntartónál- etikai vizsgálat a Magyar Orvosi Kamara területi etikai...

Trend

Hiánybetegség

Nehézséget okoz a kórházaknak az április 1-je után megszaporodott nem aktív ágyak feltöltése. A szakemberek szerint a problémák egyik oka az átgondolatlan beutalási rend.

Trend

Leselkedés a kulcslyukon

Az egynapos sebészet művelői nem elsősorban gyors kezűek, hanem sokan közülük a hagyományostól eltérő műtéti...

Trend

Várakozó állásponton

Nem tudni pontosan, hány kórház készített eddig intézményi várólistát, s ezek közül mennyi hozzáférhető internetes...

Trend

Életünket és vérünket?

Miközben az egészségügy privatizálása sok politikus szemében botránykőnek számít, egyre több kórházat működtetnek Magyarországon magánbefektetők.

Trend

A siker receptje

Végy egy költségvetési intézményt, s alakítsd át gazdasági társasággá.

Trend

Mi micsoda?

Aktív ellátás: olyan fekvőbeteg-ellátás, amelynél az orvosi kezelés fő célja a következők valamelyike: szülés...

Vélemények
HVG Hetilap

Hová tűnt Bozóki?

Lehetett szeretni és nem szeretni, amit Bozóki András kulturális miniszterként gondolt és tett, de elvitatni tőle, hogy kiváló elemzőkészséggel megáldott tudósember, nem volt ok. Amikor bekerült a Gyurcsány-kormányba, aligha voltam egyedül, aki úgy gondolta-remélte: az értelmiség trójai falova lesz a sok politikus és pártbürokrata között. Aztán hamar kiderült, politikussá lett ő is, aki a puha bársonyszékbe huppanva mintha az önreflexió képességét is elveszítette volna.

HVG Hetilap

Iskola a léthatáron

A magyar oktatásirányítás ez évtől kezdve az alapvető állami fejkvótán felül nyújtott többletpénzeket a kistérségi társulásokon keresztül szándékozza eljuttatni az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatokhoz. Ezzel a döntéssel a kormányzat az utóbbiak számára világossá tette, hogy vagy betagozódnak egy kistérség alá, és alkalmazkodnak a kormányzat által előírt követelményekhez, vagy saját bevételeikből gazdálkodják ki az oktatási intézmény finanszírozásához szükséges költségvetési támogatáson felüli összeget.

Portré
HVG Hetilap

Portré az új igazságügyi és rendészeti miniszterről

"Világéletemben jó tanuló voltam, még egy piarista tartományfőnöki kitüntetést is kaptam" - helyezi el magát egyetlen mondattal több dimenzióban is az alkotmányjogász-tudós létére általános ombudsman-helyettesként országos ismertségre jutó, 52 éves új miniszter.

Cégvilág
Cégvilág

Az Orco a BÉT-re megy

Kelet- és Közép-Európa egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cége, a 2006 végén 1,3 milliárd euró értékű vagyont...


A címlapról ajánljuk