Aktuális lapszám HVG hetilap 2007/23. SZÁM
Itthon

Akadozó perújítási nyomozás a Kaiser-ügyben

Ügyészségről ügyészségre vándorolni kezdtek a móri mészárlás miatt elítélt Kaiser Ede ügyében elrendelt perújítási nyomozás aktái. Senki sem érzi magát illetékesnek - tudta meg a HVG.

HVG Hetilap

Harc az ügyfelekért: drágán add a hiteled!

A bankokkal szemben, ha túl lassan csökkentik a hitelkamatokat, egyetlen fegyvere marad az adósnak: átvinni kölcsönét a konkurenciához. A hűtlenségért felszámított árat a versenyfelügyelet vizsgálja.

HVG Hetilap

Portré az új igazságügyi és rendészeti miniszterről

"Világéletemben jó tanuló voltam, még egy piarista tartományfőnöki kitüntetést is kaptam" - helyezi el magát egyetlen mondattal több dimenzióban is az alkotmányjogász-tudós létére általános ombudsman-helyettesként országos ismertségre jutó, 52 éves új miniszter.

HVG Hetilap

Iskola a léthatáron

A magyar oktatásirányítás ez évtől kezdve az alapvető állami fejkvótán felül nyújtott többletpénzeket a kistérségi társulásokon keresztül szándékozza eljuttatni az oktatási intézményeket fenntartó önkormányzatokhoz. Ezzel a döntéssel a kormányzat az utóbbiak számára világossá tette, hogy vagy betagozódnak egy kistérség alá, és alkalmazkodnak a kormányzat által előírt követelményekhez, vagy saját bevételeikből gazdálkodják ki az oktatási intézmény finanszírozásához szükséges költségvetési támogatáson felüli összeget.

HVG Hetilap

Hová tűnt Bozóki?

Lehetett szeretni és nem szeretni, amit Bozóki András kulturális miniszterként gondolt és tett, de elvitatni tőle, hogy kiváló elemzőkészséggel megáldott tudósember, nem volt ok. Amikor bekerült a Gyurcsány-kormányba, aligha voltam egyedül, aki úgy gondolta-remélte: az értelmiség trójai falova lesz a sok politikus és pártbürokrata között. Aztán hamar kiderült, politikussá lett ő is, aki a puha bársonyszékbe huppanva mintha az önreflexió képességét is elveszítette volna.

HVG Hetilap

Qatar Airways

- A Qatar Airways 16 milliárd dollárért megrendelt nyolcvan darabot az Airbus páneurópai repülőgépgyártó A-350-es...

HVG Hetilap

Balhé az ügetőn

A gyöngébb képességű, peches vagy fiatal lovak számára kiírt, úgynevezett nyeretlenek versenyei miatt háborognak a...

HVG Hetilap

Szomorú játékok

Miközben Pécsett a színházi szakma ünnepel - a hetedik országos találkozó kezdődik a héten -, a kulisszák mögött éles vita bontakozott ki a hogyan továbbról. Szükség van-e színházi törvényre, kiket támogasson az állam, s mércéje lehet-e a finanszírozásnak a minőség? A HVG a színházi élet öt területéről különféle nézőpont reprezentánsait ültette egy asztalhoz, hogy beszélgetésükön keresztül is rávilágítson a probléma sokrétűségére.

HVG Hetilap

Könyvhét politikusokkal

Orbán Viktor Egy az ország című, százoldalas könyvének dedikálása fél napra ismét politikai demonstrációs jelleget...

HVG Hetilap

Glória mundér

A szauna egyfajta agorácska. A verejtékezők a rendőrség dolgairól (HVG, 2007. május 26.) is "elfilóznak". Van déja vu is: "Tudod mit ebédelt Kuncze? Bodrácska-gulyást, Túróssal!" - idézi egy korpulens úr Hofit, egy keszeg meg hozzáteszi, hogy ez akkor hangzott el, amikor csak az nem robbantgatott, aki nem akart. De néha még annak is muszáj volt. Egy minibikinis "bombázó" Bodrácska neve hallatán hosszabb okfejtésbe kezd, és azt azzal zárja, hogy szép kis rendőrség az, amely még saját objektumait sem képes önerőből megvédeni. Majd kisvártatva hozzáteszi, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - öszvérmegoldás. Enyhén alkotmányellenes is, hiszen éppen az igazságügynek lenne dolga a rendőrségnek is a körmére nézni, de ha a két tárca egy kézben van, ez nem várható. Újabb vélemény: nálunk nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás.

HVG Hetilap

Robert Zoellick

- Robert Zoellicket jelölte a Világbank elnökének George W. Bush amerikai elnök.

HVG Hetilap

Új MNB-alelnök

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Király Júliát, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatóját...

HVG Hetilap

Krimisorozat

Összeállításukhoz kapcsolódva (HVG, 2007. május 26.) képzeljünk el két, nem mindennapi bűncselekményt. Tegyük fel, hogy a tettes történetesen mindkét esetben én magam vagyok. Már látom is a hírt, ahogy nyilvánosságra kerül: "Súlyos pénzügyi visszaélés az Amnesty International Magyarországnál - az igazgató, Fodor Márk sikkasztott." Azt állítják, hogy sok pénzt loptam. A sajtó azonnal megkérdőjelezi a szervezet hitelét, hiszen sikkasztott a vezetője. Eleinte tagadom, de hamarosan fotók jelennek meg a drága autómról és a fényűző házamról. Nem telhet a fizetésemből minderre - sietnek megállapítani. Hiába magyarázom, hogy örököltem, nem hisznek nekem, a sajtó számára valószínűtlen a magyarázatom. Rövidesen rendőrségi nyomozás is indul az ügyben. Az újságírók még találnak egy-két embert, aki beszámol a múltamról: arról, hogy mennyire nem vagyok egyenes ember, és mennyire valószínű, hogy igenis sikkasztottam. Végül addig gyűrűzik az ügy, hogy le kell mondanom. Egy elismert emberi jogi szervezet vezetőjétől az erkölcsi normák tiszteletére számít mindenki - most a nyilvánosság szemében sikkasztottam, nekem tehát végem.

HVG Hetilap

Motorola

- A Motorola amerikai mobiltelefon-gyártó 7500 munkahelyet szüntet meg az idén és jövőre, ez a korábban jósolt...

HVG Hetilap

A siker megfejtése

Kissé egyoldalúra sikerült a belga születésű nagy francia író, Georges Simenon bemutatása (HVG, 2007. május 26.). Igaz ugyan, hogy történelmi fordulatot hozott a detektívregény-írásba: addig a detektívek magánnyomozók voltak (például Hercule Poirot, Philipp Marlowe), vagy amatőrök (Miss Marple, a chicagói Dowling atya). Maigret tehát az első hivatásos rendőr, éspedig annak apparátusával. De Simenon nem csak a Maigret-krimik írója volt: egy másik sorozat is fűződik a nevéhez, bár tudtommal e könyveket nem fordították le, de belőlük készült filmeket láthattunk a magyar televízióban is: ez volt Az O-ügynökség aktái. Simenon életművének a detektívregények csak a kisebb hányada. Életrajzírói szerint legalább 14 álnéven (így Christian Bulls, Gom Gut) 350 könyvet publikált, míg saját nevén mintegy kétszázat, ebből a Maigret-történetek száma "csak" 78. A többi igényes társadalmi, lélektani regény - ezekre mondta a Nobel-díjas André Gide: "Balzac - annak hosszadalmassága nélkül!" Simenonra Magyarországon hamar felfigyeltek a francia irodalom igényes olvasói: Gyergyai Albert már a háború előtt megjelent francia irodalomkörképében írt róla. Regényei közül még ugyancsak a háború előtt megjelent A besurranók és A szökevény, a háború után pedig a Néger negyed, A költözködés, A macska, A furnes-i polgármester (utóbbi a nagy példányszámú Olcsó Könyvtár sorozatban), Az örökös (ugyanott), a Fekete eső, a Levél a vizsgálóbíróhoz, a Bicetre harangjai (utóbbi három egy kötetben). Regényei többségének fordítója és olykor elő- vagy utószóban kommentátora Rónay György volt.

HVG Hetilap

Osztrák-szlovák szemét

Kilencnapos vita után hétfő este visszaszállították Ausztriába a május 25-én egy Vágtölgyeshez (Dubnica) közeli...

HVG Hetilap

Palm

- A tenyérszámítógépeiről és okostelefonjairól ismert amerikai Palm részvényeinek 25 százalékáért 325 millió dollárt...

A címlapról ajánljuk