Az egzotikusabb életre vágyó nyugati férfiak akár az interneten is könnyen találhatnak maguknak vonzó ázsiai feleséget. A kaland azonban kockázatokkal is jár.

Patty gyönyörű lány. Hollófekete haja lágyan hullámzik, tekintete magával ragadó, mosolya pajkos, fogsora hófehér. Ennyi látszik a fényképen. Akit érdekel, egy kattintással a részleteket is megtudhatja: 23 év, 165 cm, 45 kg, csillagjegye Kos, végzettsége főiskola stb. Ázsiai. Hajadon. Egy kicsit beszél angol. Patty a 358 477. számú profil a thaiföldi lányokat külföldi férfiakkal összeboronáló thailovelinks.com weboldalon. Tömör adatlapja mint megannyi más ázsiai lányé: szeret énekelni, táncolni, főzni, sportolni, szereti a tengert, a természetet és a kutyákat. Nem iszik, nem dohányzik. Majd a végszó: "Komolyan keresem páromat egy kedves, humoros és családszerető férfi személyében."

Olaszországban élő thai hölgyek partnert keresnek
A 23 évesek kategóriájában további ezer thaiföldi lány hirdeti magát ugyanezen a honlapon, hasonló szöveggel. Online társkereső oldalak százai szakosodtak "rendes és segítőkész" nyugati férfiakat váró ázsiai hajadonokra, thai, Fülöp-szigeteki, vietnami szépségek végtelen listáját kínálva. A feliratkozás alsó korhatára elvileg 18 év, de sok lány már 16-17 évesen elkezdi virtuális randikon keresni élete párját - gyakran tapasztaltabb barátok és rokonok tanácsára.

Pan nemrég töltötte be a 18.-at. Egyszerű parasztcsaládban nevelkedett - akárcsak Patty - egy északkelet-thaiföldi kisvárosban. Csendes, tisztelettudó lány, aki számos társához hasonlóan az érettségi után felköltözött a fővárosba, a közel tízmilliós Bangkokba. Pénz és munka nélkül első útja a már három éve ott élő unokanővéréhez vezetett. "Pan nem tud semmit a világról - mondta a HVG-nek a gondviselő szerepébe lépett rokon. - Ideje, hogy megismerje a modern életet."

Ez pedig a társkereséssel kezdődik. Pan még nehezen boldogul a számítógéppel, ezért unokanővére és barátnői segítenek neki az ismerkedésben. Esténként webkamerás szeánszokra gyűlnek össze a lányok a 15 négyzetméteres albérleti szobában. A baráti kör nagy része így talált magának külföldi partnert: Parindát egy 35 éves török mosógépszerelő, Orasát egy 32 éves ausztrál zöldségimportőr látogatja, Bí (a legvonzóbb lány a társaságban, napi 200-300 szerelmes üzenettel a postaládájában) pedig kellemes emlékeket őriz egy korábbi magyar kapcsolatáról. A társaságban - mint arról ők maguk beszámoltak a HVG-nek - az abszolút példakép Ploy, akit pár éves internetes ismerkedés után elvett egy 42 éves, dúsgazdag angol ügyvéd.

Az egzotikus párválasztáshoz számos weboldal külön nemzeti közösségeket teremt például a skandináv, a német és az angol urak százezreinek. A legsikeresebb párválasztók a brit férfiak, őket követik a németek, a svédek, a norvégok, a törökök és a közép-európaiak. Az online társkeresés egyre népszerűbb - 2000 óta évente 20-50 százalékkal nő az európai felhasználók száma. Fiatalok és idősek, gyári munkások és vezető üzletemberek tömegével fordítanak hátat honfitársnőiknek.

De vajon miért vonzóbb számukra egy alapszintű angolsággal kommunikáló, eltérő kultúrájú ázsiai partner? "Bécsben túl sok a kötöttség és a rendszabály, itt viszont teljes a szabadság" - válaszolt a kérdésre egy nyugalmazott osztrák ügyvéd, Christophe Killy, aki 15 éve él thai feleségével, jobbára egy félreeső, északkelet-thaiföldi faluban. Ő egy thaiföldi vakáció során talált magának házastársat. Az internetes társkeresés elterjedése óta az ugyanebben a faluban élő 180 családból harminc nő szerzett külföldi férjet, zömmel idősebb svájci és osztrák férfiakat. De van érdeklődés a fővárosban is: a 2006-ban Bangrak kerületben tartott több mint 6 ezer esküvő mintegy felében európai vőlegény állt a thaiföldi menyasszony oldalán.

Nem csak a szabad és nyugalmas trópusi élet vonzza Thaiföldre vagy a hasonlóan népszerű Fülöp-szigetekre a nyugati férfiakat. Sokan tönkrement házasságuk után keresnek új partnert a köztudottan barátságos és családszerető ázsiai nők között. Van miből válogatniuk, mivel a helyi férfiak egyáltalán nem érdeklődnek elvált anyák és általában a 35 év feletti nők iránt. Utóbbiak számára a nyugdíjaskorú külföldiek jelentik a megváltást. Az effajta internacionalizmust a thai állam is támogatja: ötven év felett bárki kaphat letelepedési engedélyt, ha 5 millió forintnyi pénzt elhelyez egy zárolt bankszámlán.

A fiatalabb lányok persze többnyire a saját korosztályukban keresgélnek. A kínálat itt is bőséges, de a kockázat nagyobb, mint az idősebbekkel. A hagyományos ázsiai közösségekben nevelkedett lányok többsége ugyanis tartós kapcsolatra vágyik, ám a fiatal nyugati férfiak általában nem ezt keresik. "Imádom a thai lányokat. Közvetlenek, vidámak és nagyon szexik" - mondta a HVG-nek Joseph, a Bangkokban élő, 34 éves amerikai író, aki három hónap alatt a harmadik nőt fogyasztja. Steve, egy 33 éves ausztrál menedzser viszont egy évig udvarolt thai barátnőjének, akit idén májusig csak webkamerán keresztül látott. "A szerelem határtalan - áradozott egy kettesben töltött egyhetes tengerparti vakáció után -, de szeretném, ha jövőre hozzám költözne Queenslandbe." Barátnője azonban, sok thaiföldihez hasonlóan, nem szívesen válik meg szülőföldjétől. Ezért egyelőre marad a távkapcsolat - és a pénzküldés. Merthogy - noha kevesen beszélnek erről nyíltan - az anyagi támogatás szinte kivétel nélkül minden vegyes kapcsolat velejárója. A Western Union pénzügyi szolgáltató fiókjainál megszokott az 50-100 ezer forintnyi havi apanázsukért sorban álló lányok látványa.

Kétségtelen, hogy a nyugati férfiak jelentős része a pénzével hódít Ázsiában. Sokan közülük konkrét pénzügyi ajánlattal próbálnak ázsiai partnert szerezni maguknak a világhálón. Az így kialakuló kapcsolatok azonban jó eséllyel az elrettentő példák sorát gyarapítják, ijesztő történeteket hallani lóvá tett és kifosztott nyugati férfiakról. Különösen rossz hírük van az Északkelet-Thaiföldről (Iszán), az ország egyik legszegényebb régiójából származó nőknek. Közülük kerül ki a bangkoki és pattayai éjszakai lokálok pillangóinak zöme és az internetes társkereső oldalakra feliratkozók jó része. Egy friss felmérés is azt mutatja, hogy a külföldiek jobbára iszán lányokat vesznek feleségül Thaiföldön. A vegyes házasságok nyomán beáramló nyugati pénz a régió gazdaságára is jótékonyan hat, erről gyakran cikkeznek a helyi lapok.

A külföldi férfiak többsége azonban nincs tisztában a délkelet-ázsiai országok alapvető társadalmi és kulturális sajátosságaival. "Első a családom jóléte és egészsége, utána jön csak minden más" - mondta a HVG-nek a 30 éves Dao Bangkokból. Ebbe a családba egy farang - így hívják thai nyelven a külföldieket - csak odaadással, kitartással és alázatossággal kerülhet be. Egy individualista társadalomban nevelkedett nyugati férfi e követelményeknek azonban nem könnyen felel meg, és ez rányomja a bélyegét a vegyes házasságokra is: tavaly nyáron 3 hónap alatt 142 válást regisztráltak az Iszán régióban - kivétel nélkül vegyes házasságokban.

TEVELI GÁBOR / BANGKOK

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!