szerző:
HVG

A toryk agya, alacsony növésű Raszputyin, a cselszövő Gollum A Gyűrűk Urából – ilyen jelzőkkel illetik párttársai Steve Hiltont, David Cameron brit konzervatív kormányfő szürke eminenciását. A 41 éves menedzser-politikus fiatalította meg a 13 éven át ellenzékbe kényszerült tory pártot, amelyet a változás jegyében a centrum irányába mozdított el, háttérbe szorítva a hagyományos konzervatív eszméket.

Már egyetemistaként konzervatívnak vallotta magát. Igaz, egyszer megingott, és saját bevallása szerint a zöldekre szavazott. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy sugalmazására Cameron olyan, a párt által korábban mellőzött, inkább a baloldalhoz kötődő témákat is a programjába vett, mint a környezetvédelem, az egészségügy, a társadalmi összefogás. Ő beszélte rá Cameront, hogy 2005-ben szálljon ringbe a megüresedett pártvezéri posztért, és neki tulajdonítják Cameron arculatváltását. Az etoni fiú-magániskolában, majd Oxfordban szocializálódott Cameron laza, sportos eleganciájú ruhákkal kezdte váltogatni addigi öltönyös, nyakkendős megjelenését.

Hilton a munkahelyére vezető félórás utat rendre baseballsapkában, rövidnadrágban, tornacipősen, kerékpáron teszi meg – igaz, elegánsabb ruháját és iratait a sofőrje viszi utána. Gyakran feltűnik a londoni csúcsforgalomban, gépkocsik és járókelők között cikázva, és állítólag nem igazán veszi figyelembe a közlekedési szabályokat. „Rendes” öltözékével is kilóg a brit politikai elitből, nyakkendőt sosem köt, farmeréhez legfeljebb zakót vesz fel, ing helyett sokszor pólót hord.

A munkamániás Hilton szegény családban született, magyar származású szülei 1956 után vándoroltak ki Nagy-Britanniába, és kezdetben a Heathrow repülőtér cateringrészlegénél dolgoztak. Apja, az 1930-as években Európa egyik legjobb jégkorongkapusának tartott Hircsák István angolosította Hiltonra nehezen kiejthető családnevét. Steve ötéves volt, amikor szülei elváltak, anyja egyedül maradt vele és húgával. A szegény sorú gyerekek taníttatására létrehozott sussexi középiskola elvégzése után Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, majd a politika felé vette az irányt. A konzervatív pártközpontban helyezkedett el, ahol többek között pr-ügyekkel foglalkozott.

Ott barátkozott össze a kutatási részlegen tevékenykedő Cameronnal, és a győzelmet hozó 1992-es kampányban már együtt dolgoztak. Hilton kapcsolatba került a konzervatívoknak dolgozó Saatchi & Saatchi reklámügynökséggel, amelynek egyik alapítója, Maurice Saatchi fantáziát látott benne, és felvette maga mellé. Ám leszerepelt, amikor az 1997-es kampányban ő találta ki a Tony Blairt fekete álarccal ábrázoló Új Munkáspárt, Új Veszély szlogenű, visszatetszést keltő plakátot, amely nagyban hozzájárult a toryk vereségéhez. Ezután saját tanácsadó céget alapított, de Cameronhoz fűződő barátsága megmaradt, olyannyira, hogy keresztapja lett a későbbi kormányfő első gyermekének, a veleszületett betegségben tavaly hatévesen meghalt Ivannak. Három éve, egymillió fontért vásárolt oxfordshire-i háza Cameronék vidéki birtokától alig néhány mérföldre van.

Hilton a feleségét is a politikának köszönheti: a korábbi pártvezér Michael Howard kommunikációs igazgatójával a 2005-ös kampányban került közelebbi viszonyba. Néhány évet az USA-ban töltöttek – miután a feleségét kinevezték az amerikai Google kommunikációért felelős alelnökének –, a gyermekük is ott született. Cameronnal onnan is naponta beszélt telefonon, havonta egyszer pedig Londonban személyesen instruálta a pártvezért.