szerző:
Vajna Tamás

A három életet követelő szombati diszkóbalesetért nemcsak a szervezői felelőtlenség, hanem a középiskolások körében elharapózó esztelen szórakozási formák is okolhatók.

„Komolytalan volt a portaszolgálat, másutt negyedennyi emberre is legalább húsz biztonságis jut, a West Balkánban viszont alig tízen voltak, ráadásul olcsó amatőrök” – mondta a HVG-től névtelenséget kérő, a budapesti éjszakában másfél évtizede dolgozó „beengedőlegény”. Szerinte már csak azért is fokozottan kellett volna figyelni, mert „tudható volt, hogy a gázos és tapasztalatlan, az éjjel-nappalis piától és Katitól bekarmolt pisisek jönnek, akik kiszámíthatatlan reakciókra képesek”. (A Kati az idén januártól Magyarországon is kábítószerlistás, de előtte bő egy évig legálisan árusított mefedron egyik szlengneve.)

©

 A szűk lépcsőházba rekedt tömeg három fiatal lányt nyomott halálra a múlt szombaton a pesti Nyugati téren található West Balkán nevű szórakozóhelyen. Az egykori Skála Metró áruház hátsó traktusában, a MÁV korábbi konferenciatermeiben kialakított intézményben közel 3 ezer, zömmel 18 év alatti fiatal partizott a Noise Night Life produkció rendezvényén, miközben az üzemeltető csupán 300 fő szórakoztatására kért engedélyt. A HVG rendőrség által is megerősített információi szerint a garázsbejárat-szerű porta és a több emelettel feljebb lévő ruhatár között egymáshoz préselődő tömegben fulladt meg a két 17 éves gimnazista és a 24 éves gyömrői lány úgy, hogy valódi pánik még ki sem tört. A nyomozás keddi állása szerint a helyszínen sem késelés, sem más atrocitás nem történt – bár a rendezők az összes létező biztonsági előírást áthágták. A tragédia után őrizetbe vett öt személy közül ketten a West Balkán tulajdonosai, hárman pedig a parti szervezői. Őket foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó veszélyeztetéssel gyanúsítja a rendőrség.

A partik közönsége korábban a fiatal felnőttek közül került ki, ám pár éve a középiskolás korúak is megjelentek ezeken a digitális tánczenei eseményeken. A tinik éjszakai tömeges megjelenésével a hagyományos szórakozóhelyek is szembesültek: a legtöbb helyen ezért el is kérik a személyit, de a jól bevált okmánycserés trükkökkel nem nehéz átverni a beengedőket. „Gyakran bajos megmondani egy kikent-kifent lánykáról, hogy még védett korú, vagy egy kétméteres fiúról, hogy még innen van az érettségin” – tette hozzá az idézett biztonsági ember. A HVG körkérdése szerint a Noise Night Life tavalyi feltűnéséig senki sem célozta meg ezt a korosztályt – egyrészt a balhé elkerüléséért, másrészt mert ezek a fiatalok nem igazán fizetőképesek. (A délutántól este tízig meghirdetett tinidiszkók más kategóriának számítanak.)

„A közösségi oldalakon hihetetlen hatékonysággal lehet mozgósítani ezt a digitális világban már bennszülöttnek számító nemzedéket” – állítja Vályi Gábor közgazdász-médiakutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára. Erre épített a bulikat szervező Kecskés Tamás is, amikor sokféle zenei irányzatot felvonultató minifesztiváljait internetes portálokon hirdette meg. A HVG információi szerint eleinte csak az anyagilag is jobban elengedett középosztálybeli fiatalságból verbuválódott a közönsége, ám a havi rendszerességgel a város különböző helyein tartott partik az 500–1000 forintos belépőjegyek és az italakciók miatt rendkívül gyorsan népszerűvé váltak a kevésbé tehetősek körében is. A binge drinking, azaz a rohamivás, és a még nem üldözött, ám a klasszikus és tiltott tudatmódosítókkal szemben alig ismert hatású dizájnerdrogok fogyasztása a szórakozás része. E generáció tagjai már órákkal a bulik, koncertek kezdete előtt – üdítősüvegben szétporciózott olcsó borral, kommersz vodkával – melegítenek a közterületeken. Szemtanúk beszámolói szerint így történt ez múlt szombaton a Nyugati téren és környékén is.

A Kékpont Drogkonzultációs Központ és Alapítvány korábban az úgynevezett partiszerviz keretében lelki és egészségügyi segélyt nyújtott a bulizóknak. A szociális munkásokból, képzett ápolókból és kortárs segítőkből álló brigádok azonban két éve feloszlottak. Pedig e korosztályban szakértők szerint nagy divat a nyakló nélküli, esztelen szerfogyasztás.

A felnőtt kontroll alól kikerülő 18 „mínuszosok” viselt dolgaira Nyugaton már évekkel ezelőtt felfigyeltek – Skins címmel a BBC külön tévésorozatot szentelt ennek –, ám Magyarországon eddig csak a civil szervezeteket és az egészségügyi szakembereket érdekelte. A Kékpont tavaly év végén három frekventált szórakozóhely – a Corvin-tető, a Dürer-kert és a Szimpla – dolgozóinak szervezett ilyen irányú képzést, a szegedi Drogcentrum pedig a SOTE, a JATE, a Sing-sing és a Retró nevű helyekkel működik együtt ugyanilyen módon.

A Noise Night Life mulatságai forrásaink szerint egyébként a fékezhetetlen tömeg miatt nem maradtak meg egy helyen – a magukból kivetkőzött kiskorúak kiszolgálása túlságosan rizikósnak bizonyult a vendéglátósoknak. A városligeti Dürer-kert, az Allee bevásárló-központbeli Maddox Club, az Almássy téri szabadidőközpont, illetve a Hajógyári-szigeten található Studio Club eddig megúszta tragédia nélkül.

A Kecskés nevével fémjelzett tinipartik tündöklése a sajtóbeli híresztelésekkel ellentétben nem sértette a legjelentősebb buliszervezők érdekeit. A hétvégente tízezernél is több felnőttet befogadó – a Dokk, a Studio és a Coronita Clubot is magában foglaló – hajógyári-szigeti szórakozóhely-komplexum tulajdonosaiét semmiképp. A Noise Night Life ugyanis példa nélküli módon reggel kezdődő, a még pörgő nagyérdeműt a józanodás irányába terelő after partykat rendezhetett, amilyenekre a budapesti éjszaka íratlan szabályai szerint többezres léptékben csak a Coronitában kerülhet sor.

VAJNA TAMÁS

HVG HVG Hetilap

Nyugat-Balkán

A józsefvárosi önkormányzat 2007-ben 19,2 millió forint értékben apportálta a West-Balkán Kft.