szerző:
HVG

Talán nincs még egy olyan mű az operairodalomban, amelyben az egyik szereplőnek csupán egyetlen hangon kell megszólalnia, mint Felix Mendelssohn Hazatérés idegenből című egyórás daljátékában. Szülei ezüstlakodalmát három egyfelvonásos darab előadásával kívánta megünnepelni az akkor 20 esztendős komponista. A harmadikban „egy éltes házaspár szerepel majd, ezt ti játsszátok” – írta Fanny nővérének és vőlegényének, Henselnek a zeneszerző. A most elhangzó, egy XVIII. századi német faluban játszódó, humoros alkotás nyitányból, hét szólószámból, néhány együttesből, valamint egy rövid fináléból áll. A nagy sikerű ősbemutatót 1829. december 26-án, a Mendelssohn család berlini házában, közel 120 fős közönség előtt tartották; Felix vezényelt, és még kishúga, Rebecka is szerepelt benne. Az egyetlen profi énekes Eduard Mantius tenorista volt, a polgármestert alakító Henselnek viszont alig néhány ütemnyi „szólam”, jobban mondva mindig ugyanaz az F hang jutott, ő ugyanis oly kevéssé volt muzikális, hogy erre az egyre sem tudott mindig tisztán visszatalálni. Az első nyilvános előadás csak Mendelssohn halála után, 1851 áprilisában volt, Lipcsében. Bár két lemez is készült belőle, manapság csak ritkán adják elő a művet. A zenekart és a hivatásos énekesekből álló szólistagárdát Hámori Máté karmester fogja össze.

HVG aktuális hetilap

Ezt a tartalmat csak regisztrált és bejelentkezett felhasználóink láthatják!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!