szerző:
HVG

A valuták értéke már csaknem fél évszázada nem az aranyhoz igazodik. Az úgynevezett aranysztenderd azért szűnt meg, mert a devizák aranyhoz kötése már akadályozta a nemzetközi kereskedelmet, és a jegybankok sem kímélték egymást. Amikor a dollár értékvesztése elkezdődött, felhalmozott dollárkészletét Franciaország aranyra váltotta az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednél – amíg csak tehette. Ám 1971-ben Nixon amerikai elnök megszüntette ezt a lehetőséget, és ezzel az arany valamennyi monetáris szerepe megszűnt. Hovatovább nem több és nem más, mint egy lehetséges befektetési forma. Válságos időkben persze sokan ma is a biztos menedéket látják benne, és ilyenkor valóban nekilendül az ára. Ám kiszámíthatatlan, a spekulációtól is függő ármozgása, alacsony likviditása miatt kockázatos tartalék eszköz. Ha az ország biztonsága megkívánja, gyorsan pénzzé kellene tenni, ami körülményes manőver.

HVG aktuális hetilap

Ezt a tartalmat csak regisztrált és bejelentkezett felhasználóink láthatják!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!