Aktuális lapszám HVG hetilap 2017/09. SZÁM
Khuram Iqbal Világ

A muszlim próféciák ördögei

A Közel-Kelet után Közép- és Délkelet-Ázsia lehet az Iszlám Állam működési területe – írja a terrorizmus témájában az ausztráliai Macquarie Egyetemen doktorált pakisztáni szerzőnk.

HVG Tech

Naperőművel támad fel Csernobil

A világ legnagyobb naperőműfarmja épülhet meg az 1986. áprilisi atomkatasztrófa által érintett csernobili zárt övezetben.

Tóta W. Árpád Itthon

Tóta W. Árpád: A szotyin túl

A sport kétségtelenül része a kultúrának, de csak egy része neki. Figyelemre méltó a Fidesz leépülése ezen a téren.

HVG Világ

Milo Yiannopoulos: az alt-right provokátora

A Donald Trump amerikai elnök főstratégája, Stephen Bannon által politikai tényezővé tett alternatív jobboldal (alt-right) üstököseként tűnt föl, és úgy is zuhant alá a 32 éves Milo Yiannopoulos.

Nagy Gábor Itthon

HVG: Találkozás egy fiatalemberrel

Vajon a Hősök terén szónokolva is benne rejlett-e a mai miniszterelnökben az elkádárjánosodás veszélye? Vagy Nagy Ervinnek van igaza, aki az e heti HVG-ben azt mondja, a magyar nép alkotta meg magának Orbánt. A lapban elolvashatja, hogyan fenik a fogukat a kormányközeli zsákmányszerzők a Balatonra szánt százmilliárdokra. És megszólal a metróügyről Az ember, aki ott sem volt, vagyis Demszky Gábor is. Nagy Gábor vezető szerkesztő szubjektív lapajánlója.

Bicsérdi Ádám HVG Hetilap

Akkor se tátognak

Deák Kristóf Oscar-díjat nyert, szolidaritást ünneplő filmje nem csak Hollywood Trump-ellenes hangulatára rímelt, hanem a magyar nézők fájdalmas iskolai emlékeit is beindította.

Szalai Anna HVG Hetilap

„Egyszer sem kerestek meg”

A 4-es metró beruházásának fő kérdéseiben ma sem döntene másként – állítja Demszky Gábor korábbi főpolgármester, aki Budapestről indítaná az Orbán „maffiaállamát” megdöntő harcot.

Németh András HVG Hetilap

Kik vannak a spájzban?

Kiberháború kezdődött Montenegró ellen, miután Podgorica azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a Kreml áll a tavaly októberi montenegrói puccskísérlet mögött. Közben beindult az ellenzék megfélemlítése is.

HVG HVG Hetilap

Turbóra kapcsolva

Gigavesztesége ellenére osztalékot fizet és fellendülést vár a Rolls-Royce brit repülőgépmotor-gyártó.

Ligeti Nagy Tamás HVG Hetilap

Második löket

Hosszú rehabot követően visszatértek az angol kultfilm hősei, hogy egy még veszélyesebb szerrel, a nosztalgiával kísérletezzenek.

HVG HVG Hetilap

Könnyíts magadon!

22 kiló feleslegüktől szabadultak meg egy év alatt a kórosan elhízottak, és a fogyás a következő évben is folytatódott, ha lassabb ütemben is. De a műtét csak olyan, erősen elhízott felnőtteknek ajánlható, akiknek a testtömegindexe (BMI) 35 felett van, vagyis például 160 centi magassághoz 90 vagy annál több kiló társul. Ez már nem hiúsági, hanem komoly orvosi kérdés. A kóros elhízás szív- és érrendszeri bajokat, 2-es típusú diabéteszt okozhat. A legjobb megoldás a diéta és a mozgás lenne, ám sokan – akár jó szándékuk ellenére is – kudarcot vallanak ezzel. Végső elkeseredésében az érintettek egy része bariátriai (elhízáscsökkentő) műtétetre szánja el magát. Az ilyen beavatkozások fő módszere mindeddig a gyomor befogadóképességének mesterséges szűkítése, amit az emésztőszerv kisebbre szabásával, mesterséges kikerülésével vagy a bemenetére helyezett, változtatható átmérőjű gyűrű felhelyezésével oldanak meg a sebészek. Hasonló célt szolgál a felfújható ballon, amely belülről elfoglalja a bendő jelentős részét.

Juhász Gábor HVG Hetilap

Bécsi szeletelés

Már tavaly nyáron felvásárolta Puch László bécsi cége a Népszava kiadóját, de ezt „üzleti okból” elhallgatták a nyilvánosság elől.

Hercsel Adél, Hont András HVG Hetilap

Magyar idők

A generációs jelleg szervezi a magyar politikai életet, nem működnek a bevonási modellek, így az újabb és újabb nemzedékek az előző elitek elzavarására alapoznak.

Muck Tibor HVG Hetilap

Ténykérdések

Lehet-e történelemkönyvként is olvasni a magyar történelem eltagadott-megmásított évtizedeiről szóló Závada-regényeket? – kérdeztük az írót.

HVG HVG Hetilap

Pontról pontra

Mit mennyire lehet szó szerint venni? A Természetes fény című Závada-regényben említett néhány történelmi esemény a könyvben és a valóságban.

Szabó Fruzsina HVG Hetilap

A híd messze van

Két évtizedes huzavona után végre híd épülhet Szentendre és Szigetmonostor között, ám nem olyan, amilyenre korábban ígéretet tett az állam.

Dobszay János HVG Hetilap

Lehet mást?

Március 15. előtt lezavarja az államfőválasztást a Fidesz, hogy ezzel is szűkítse az ellenzéki jelölt, Majtényi László szereplési lehetőségeit.

Weyer Béla, Nagy Gábor HVG Hetilap

Bekötve a párthoz

Nyugat-Európában, illetve az USA-ban nem jellemzőek a generációs pártkezdeményezések, hanem minden hagyományos pártnak megvan az ifjúsági szervezete, ahonnan út nyílik az anyaszervezet magas posztjaira is.

HVG HVG Hetilap

Tanulóidő

Nem könnyű elmenekülni a hagyományos iskolarendszerből, de az alternatív iskoláknak is vannak kockázataik.

Szepesi András HVG Hetilap

Egy Nap, hét Föld

Hasonlítanak is a Földre meg nem is a csillagászati szenzációnak számító, most felfedezett planéták.

Bedő Iván HVG Hetilap

Kitört belőlük

Nőnapi tüntetéssel kezdődött, de az előtte zajló világháború is kellett hozzá: száz éve tört ki Oroszországban a februári forradalom, amely előkészítette a talajt az októberi bolsevik hatalomátvételhez.

Szabó Yvette HVG Hetilap

Tengernyi családbarát hely

Keszthelyen már szinte minden szálloda Mészáros Lőrincé vagy üzleti partneréé, Fidesz-közeli a tó számos kikötőjének tulajdonosa és több hajókereskedő. Épp ilyen fejlesztésekre kezd pénzt osztogatni a kormány.

HVG HVG Hetilap

Csak pánik

Nem tud szabadulni attól a kényszerképzetétől a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy külső erők akarják őt és rajta keresztül a kormányt megpuccsolni, holott valójában az ő személye jelenti a fő kockázatot.

Mátraházi Zsuzsa HVG Hetilap

Versenyszellem

A Kincsem főszereplője, a Berlinben díjnyertes film alfa-hímje, a Katona új premierjének férfi hőse csak abban bízik, aki nem feküdt le a hatalomnak.

Fekete István HVG Hetilap

Repül a bálna?

Európai szinten is széles az autonómiája, mégis megcélozza a teljes függetlenséget a Dániához tartozó Feröer szigetek.

A címlapról ajánljuk