Aktuális lapszám HVG hetilap 2017/15. SZÁM
Konok Péter Itthon

Konok Péter: Hüje, aki olvas

Ennyire tudás- és kultúraellenes, nyíltan és büszkén barbár kormányzata a XVIII. század közepe óta nem volt Magyarországnak. Konok Péter történész írása.

G. Tóth Ilda Gazdaság

Így kezdi elveszteni közvagyonjellegét a zánkai gyerektábor

Közpénzmilliárdokból puccos nyaralóhellyé alakítja egy Fidesz-közeli alapítvány az egykori zánkai úttörőtábort, ahol kerítéssel szűkítik a gyerekek felségterületét. Aligha ők lesznek az új létesítmények fő haszonélvezői.

Nagy Gábor Itthon

HVG: Kompótország katonái

Így mennek a dolgok a Vezénylő Tábornok országában. Nagy Gábor vezető szerkesztő szubjektív ajánlója az e héten már szerdától megvásárolható HVG hetilapból.

Hamvay Péter HVG Hetilap

Veszélyben a demokrácia

Putyin keze is benne lehet a CEU bedarálásában – véli Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, aki saját elbizonytalanodásáról, a Fidesz mögül kiszaladó hátországról is beszél, s arról, hogy a tüntetők mentik meg az ország nemzetközi presztízsét.

Emőd Péter HVG Hetilap

Kifordított térerő

Megváltoztatta a múzeumokról alkotott hagyományos elképzeléseket, ipari formájával pedig sokkolóan hatott a negyven éve megnyílt párizsi Pompidou Központ.

Szabó Fruzsina HVG Hetilap

Vidéken újrakezdők

Több tucat, főként dunántúli kistelepülésen lassíthatják az elnéptelenedést a „vidéki idillt” kereső városiak. Az elmaradott régiók aprófalvait továbbra is kevesen választják.

Gyükeri Mercédesz HVG Hetilap

Saját zsebből

Megéri félretenni nyugdíjaskorunkra, ám nem mindegy, hogy milyen formában. A nyugdíjasokról egyre kevésbé gondoskodni képes állam adókedvezményekkel ösztönöz.

Szabó Yvette HVG Hetilap

Minden út Felcsútra vezet

Fellendülőben a zarándokturizmus, de hiába a lelki elhivatottság és a gazdasági racionalitás, Magyarországon már ez sem működik a kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc nélkül.

Murányi Gábor HVG Hetilap

Fekete fehér folt

Újabb szembenézési kísérletként is értelmezhető a bemutatás előtt álló, 1945 című játékfilm, amely a ki nem beszélt holokausztnál is tabusítottabb témát, a haláltáborokból hazaérkezettek „honvisszafoglalásának” felszín alatt izzó, drámai konfliktussorozatát villantja fel.

Farkas Zoltán HVG Hetilap

Boldogságszemle

Elégedetlenek az életükkel, a jövedelmükkel, elutasítják a migránsokat, többre tartják a gazdasági gyarapodást a szabadságnál, holott ma már többen választanák a demokráciát és a piacgazdaságot, mint az önkényuralmat és a tervgazdaságot Magyarországon – egyebek mellett ez derül ki egy grandiózus felmérésből.

Dobszay János HVG Hetilap

Bólogató János

A fűben, fában Soros Györgyöt felfedezni vélő kormányt Áder János államfő sem akadályozta meg a CEU és a civilek elleni harcban.

Riba István HVG Hetilap

Ruszkik idehaza

A magyar nemzeti szuverenitást korlátozhatja az Orbán-kormány Oroszország-politikája. A Moszkva EU-ellenes, dezinformációs tevékenységét aktívan és provokatívan támogató Fidesz maga válhat nemzetbiztonsági kockázattá.

Szabó Márta HVG Hetilap

Családi ezüst

A nagy olasz vagyonok évszázadok óta ugyanazokban az ágazatokban termelődnek. A generációkon átívelő gazdagság árt a versenyképességnek.

Illényi Balázs HVG Hetilap

Értelem és érzelem

Az erőteljes érzelmi megközelítést hamarosan felválthatja valami egészen új a formatervezésben. Ez jót fog tenni az időtálló(bb) dizájn megjelenésének is.

Illényi Balázs HVG Hetilap

Filmek a kémcsőben

Lassú és drága, de biztonságosabb és összehasonlíthatatlanul tartósabb lenne, ha mesterséges DNS-ben tárolnák a számítógépes adatokat.

Szabó M. István HVG Hetilap

Szünetjel

Továbbra is sikertelen a kormány digitális rezsicsökkentési kísérlete: az észrevétlen áfacsökkentés után a sokadszorra módosított időpontban sem indult el a fapados netszolgáltatás.

Nagy Gábor HVG Hetilap

Lassú tűzön

Apránként fogja szorosabbra a gyeplőt Hongkongban Peking, amely ismét nem engedte kiválasztani a városnak a vezetőjét. A kínai uralom alá visszatérés huszadik évfordulójához közeledve a legfontosabb követelmény a nyugalom.

HVG HVG Hetilap

A napfény íze

Névtelenséget garantáló, adókímélő, az Európai Unióban megtűrt, offshore-ba hajló vállalkozási körülményeket épített ki Málta, és ezt egyre több magyar cég használja ki. Ezek némelyike politikusokhoz köthető.

A címlapról ajánljuk