szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint félezer felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos tűnt el a helyi rendelőkből - derült ki a HVG összeállításából.

Távolról sem csak az Isten háta mögötti falvakban maradnak betöltetlenül orvosi praxisok ma már Magyarországon. Egyre több patinás városban, sőt megyeszékhelyen is nehézségek mutatkoznak újabban az egészségügyi alapellátásban. A krízis mértékét jelzi, hogy több mint 500 felnőtt- és gyermekorvos, illetve fogorvos hiányzik – derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal legutóbbi átfogó adataiból.

Az orvoshiány a múlt évtized elején kezdett kritikus méreteket ölteni. Különösen az uniós csatlakozás (2004) körüli időszak idézett elő komoly megrázkódtatásokat a hazai alapellátásban. Több helyen, például a Zala megyei Lentiben, a borsodi Putnokon és Abaújkéren, vagy a Bács-Kiskun megyei Izsákon azóta sem tudják kiadni a több mint egy évtizede betöltetlen háziorvosi praxisokat. Akadnak ezeknél is hosszabb ideje üresen álló orvosi telephelyek idehaza: a 12 ezer lakosú nógrádi Bátonyterenye városban már 1999 óta, a 17 ezer fős Pest megyei Dabason pedig az ezredfordulótól kezdve nincs gazdája például egy-egy fogorvosi praxisnak. Ugyancsak állandósult a házi-, illetve fogorvoshiány többek közt a Somogy megyei Barcson, a nógrádi Pásztón, a nyugat-magyarországi Vasváron, a borsodi Cserépváralján.

©

Ennek az évtizednek a közepén a válság tovább súlyosbodott. Ekkor alakult ki a részleges háziorvoshiány olyan megyeközpontokban, mint Kecskemét, Székesfehérvár, Tatabánya, Pécs, Szekszárd. Az utóbbi három helyen immár két-két háziorvosi praxis tartósan betöltetlen. Salgótarjánban ennél is rosszabb a helyzet, ott hat helyre hosszabb ideje lasszóval sem lehet orvost fogni. Három gyermek- és két felnőttháziorvosi, továbbá egy fogorvosi praxisról van szó. A betöltetlen orvosi helyek miatt ugyancsak kirívóan rossz helyzetben van Észak-Magyarországon Ózd, ahol három gyermek- és egy felnőttháziorvos, továbbá egy fogorvos hiányzik.

A betöltetlen fogorvosi állomáshelyek országos listája igencsak eltér a kiadó háziorvosi praxisok listájától. Míg az utóbbin szereplő települések alapján Borsod-Abaúj-Zemplén számít a leginkább érintett térségnek (44 helyen képtelenek tartósan betölteni a praxist), a fogorvosok esetében a hiánylistát a főváros vezeti (29 betöltetlen állással), de az élmezőnyben található Győr-Moson-Sopron megye (16) is. A kisalföldi térség nagyobb városai közül Győrben egy, Sopronban kettő, Mosonmagyaróvárott három fogorvosi praxisról mondható el, hogy a kutyának sem kell. A kormány az alapellátásban mutatkozó feszültségek enyhítésére a duplájára emelte nemrég a vissza nem térítendő letelepedési támogatásokat. Az egy éve megüresedett körzetekben például 12 millió, az öt éve betöltetlen állomáshelyeken húszmillió forint támogatás jár az orvosoknak. Ennek fejében a korábbi 4 helyett 6 évet kell az adott településeken leszolgálniuk az érintetteknek.

©

A feltűnően nagy számban betöltetlen budapesti fogorvosi állások többsége a Józsefvárosban található. Úgy tűnik, egy komplett fogászati részleg vette a kalapját a VIII. kerületben, s hagyta el rövid időn belül a hazai alapellátást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!