szerző:
HVG

Az USA kész akár egyedül is szankciókat hozni olyan kínai cégek és pénzintézetek ellen, amelyekről úgy tudja, segítenek finanszírozási forrásokat közvetíteni Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjához. A büntetés azért járna, mert a phenjani rezsim a múlt héten sikeres kísérletet hajtott végre egy olyan, atomtöltet hordozására is alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM), amilyen már képes elérni Alaszkát is. Az USA, illetve a nemzetközi közösség évek óta szigorítja a szankciókat Észak-Koreával szemben, ám Phenjan eddig még mindig megtalálta a kibúvót, s folyamatosan lép előre katonai potenciálja fejlesztésében. A kínai cégek büntetése ronthatja Washington és Peking viszonyát. Kína Észak-Korea utolsó szövetségese és legfontosabb kereskedelmi partnere, és geopolitikai okokból a rezsim fenntartásában érdekelt. Az USA azzal is kifejezte nemtetszését az ICBM-kísérlet miatt, hogy múlt pénteken a Guamon lévő támaszpontjáról gyakorlórepülésre rendelt a Koreai-félszigetre két, atombomba célba juttatására alkalmas, lopakodó technológiával felszerelt B–1B bombázót. Ezt Washington rakéta- és atomkísérletek után rutinszerűen megteszi, ahogy Phenjan is azt, hogy ilyenkor a küszöbönálló nukleáris háború rémképét festi a falra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!