szerző:
HVG

Megkezdi a párbeszédet Ukrajna a NATO-val egy olyan akcióterv kidolgozásáról, amely megnyitná az utat az ország számára a katonai szervezetbe való belépés felé – jelentette be Kijevben Petro Porosenko államfő, miután tárgyalt Jens Stoltenberggel, az észak-atlanti szövetség főtitkárával. Porosenko azt is hangsúlyozta, hogy a döntést Stoltenberg is támogatja. A NATO-főtitkár kijevi tartózkodása során felszólította Moszkvát, hogy vonja ki az orosz katonákat Kelet-Ukrajnából, ahol 2014 óta harcolnak egymással az ukrán hadsereg egységei és az orosz támogatást élvező szakadárok. Moszkva egyből reagált a kijevi fejleményekre. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő előbb cáfolta, hogy orosz katonák lennének Ukrajna területén, majd közölte: a szomszédos ország NATO-taggá válása nem növelné az európai stabilitást és biztonságot. Kijev NATO-hoz csatlakozása először 2008-ban került szóba, de akkor az európai tagállamok ellenezték a bővítést, és az ukránok többsége sem támogatta volna. A közhangulatot megváltoztatta a Krím 2014-es Oroszországhoz csatolása, illetve a kelet-ukrajnai belháború, és most már a megkérdezettek kétharmada támogatja a belépést. Porosenko megígérte, hogy 2020-ra országa megfelel majd a NATO-tagság követelményeinek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!