szerző:
HVG

A Bank of China és a HSBC pénzintézeteket hatalmazta fel az Államadósság-kezelő Központ arra, hogy újabb kínai kötvénykibocsátást készítsenek elő renminbiben (jüanban). Az úgynevezett pandakötvényeket a kínai bankközi piacon hoznák forgalomba, ahol általában intézményi befektetők vásárolnak. Eddig például Portugália és Dél-Korea jelent meg pandakötvényekkel. Magyarország elvileg kétmilliárd jüanos határig (több mint 80 milliárd forintig) dobhatna piacra pandakötvényeket, de a mostani elképzelések szerint ezt a keretet egyelőre nem használná ki. Tavaly tavasszal egyébként az ÁKK már megjelent a hongkongi offshore értékpapírpiacon egymilliárd jüan értékben dim sum nevű, 6,25 százalékos kamatozású, hároméves kötvényekkel, amelyeket utóbb euróalapúakra cserélt. Az ÁKK HVG-nek adott tájékoztatása szerint a mostani piacfelmérő akció fő célja, hogy javítsa Magyarország finanszírozásának biztonságát. „Előnyös, ha akkor is tudunk kötvényeket kibocsátani, amikor az euróövezeti vagy a dollárpiac válságban van, erre pedig az elmúlt tíz évben volt példa” – érvelt. A tavalyi kötvények hozama az ÁKK szerint euróban évi egy százalék körüli, a pandapapíroké pedig a várakozásaik szerint ennél alacsonyabb lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!