szerző:
HVG

Harminc ház felégetésével félszáz embert – köztük nőket, gyerekeket, időseket – öltek meg ismeretlen fegyveresek az észak-afganisztáni Szári-Pul tartomány egyik falujában. A hatóságok szerint a kegyetlen támadók az Iszlám Állam (IS) helyi csoportjának és a táliboknak a gerillái voltak. A Talibán cáfolta azonban, hogy a dzsihádistákkal közös akciókban venne részt. Egy héttel korábban a viszonylag békés nyugati Herát egyik mecsetjében öngyilkos merénylő 37 emberrel végzett. Mindkét támadás célpontja a síita hazara kisebbség volt. Afganisztánt korábban elkerülte az Irakra és Szíriára jellemző szunnita–síita öldöklés, de az IS megjelenése óta egyre több merényletet követnek el a síiták ellen. A fokozódó erőszakban az idén már közel 1700 civilt öltek meg. A tálibok az ország területének 40 százalékát ellenőrzik, és Donald Trump amerikai elnök fontolgatja, hogy erősítést küld Afganisztánba. A 2014-es részleges amerikai kivonulás után 13 ezer amerikai és szövetséges katona maradt az országban. Asraf Gáni afgán elnök a jelek szerint képtelen stabilizálni a hatalmát, külső segítség nélkül összeomlana a kormánya. Elemzők úgy vélik, az USA egyetlen esélye, ha komoly béketárgyalásokat kezd a tálibokkal. Az amerikai csapatok megerősítésén alapuló stratégiát Barack Obama előző amerikai elnök egyszer már kipróbálta, de az tartós megoldást nem hozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!