szerző:
HVG

Ezerszeres megtorlást ígért és amerikai katonai akció esetére nukleáris csapást helyezett kilátásba az USA ellen Észak-Korea. Phenjan dühét az váltotta ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a júliusban végrehajtott két rakétateszt miatt a múlt szombaton tovább szigorította az ország elleni szankciókat. A döntés egyhangúlag született, ami azt jelenti, hogy megszavazta a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína is. A határozat megtiltja, hogy a világszervezet tagállamai szenet, vasat, vasércet és ólmot, valamint tenger gyümölcseit vásároljanak Észak-Koreától, amivel az évi 3 milliárd dollárra becsült exportbevétel harmadától fosztanák meg a sztálinista rezsimet. A BT a nyolcadik büntetőintézkedést hozta azóta, hogy Phenjan 2006-ban végrehajtotta első kísérleti atomrobbantását. A szankciókon ugyanakkor maradt rés. A határozat nem tiltja meg, hogy Észak-Korea nyersolajat importáljon és ruhát, valamint más textilipari termékeket exportáljon. Maradhat a helyén a külföldön dolgozó 60–80 ezer észak-koreai munkás is – az ő bérükből évi 500 millió dollárhoz jut Phenjan –, csak a számukat nem lehet növelni. Működhetnek a meglévő, jellemzően kínai részvételű vegyes vállalatok is, ám újakat nem enged a határozat létrehozni. Az újabb szankciók sikere azon múlik, hogy Észak-Korea utolsó szövetségese és szinte egyetlen kereskedelmi partnere, Kína mennyire veszi komolyan azok betartását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!