szerző:
HVG

Csaknem háromszázezren csatlakoztak már ahhoz a petícióhoz, amely ellenzi, hogy a májusban megválasztott Emmanuel Macron francia elnök felesége, Brigitte az amerikai first lady mintájára hivatalos státusban lásson el feladatokat. Macron a választási kampányában jelezte ezt a szándékát, amit most elnöki rendelettel kíván megvalósítani. Az internetes petíció elindítója, a színész, esélyegyenlőségi aktivista Thierry Paul Valetta szerint szükségtelen az új poszt, de ha mégis, a kérdésről népszavazásnak kellene döntenie. A közvélemény sem támogatja az elképzelést, a megkérdezettek 65 százaléka utasítja el a fizetéssel nem járó pozíció létrehozását. A jelenlegi szabályok szerint az Élysée-palotában három asszisztens, két titkárnő és két biztonsági őr áll az elnökfeleség rendelkezésére, ami éves szinten 450 ezer euróba kerül. Az ötlet azért is váltott ki rosszallást a közvéleményben, mert a francia nemzetgyűlés a múlt héten – Macron kampányígéretének megfelelően – szigorította a választott képviselők rokonainak foglalkoztatását. A képviselők, szenátorok és helyhatósági vezetők nem alkalmazhatják házas- vagy élettársukat, szüleiket, gyermekeiket. Macron népszerűsége az utóbbi hetekben sokat romlott, az augusztus eleji felmérésekben már csak 36 százalék volt elégedett az elnök tevékenységével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!