szerző:
HVG

Nem adta fel a kormány, hogy bedarálja a bírákat: legújabb terve alapján a közigazgatási bírói kinevezések pontrendszerét úgy alakítanák át, hogy a közigazgatásból érkezők nagyobb eséllyel indulhassanak. Az állami hivatalokból pályázók duplaannyi pontot kapnának, mint azok, akik a hagyományos bírói karriert futják be, azaz már fogalmazóként és titkárként is a bírósági szervezetben dolgoztak. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ellenzi a tervet. Az Igazságügyi Minisztérium viszont fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők. A Fidesz tavaly nyáron futott neki a politikailag kényes ügyeket tárgyaló, önálló közigazgatási bíróságok létrehozásának, ám az többek között az OBH heves tiltakozása nyomán – miszerint „indokolatlan, alaptörvény-ellenes, megbontja a bírósági szervezetrendszert, a bírósági szervezetet és a bírókat a napi politika színpadára húzhatja” – lekerült a napirendről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!