szerző:
HVG

Az izraeli rendőrség a múlt héten vádalkut kötött Benjamin Netanjahu kormányfő egykori kabinetfőnökével a miniszterelnök korrupciós ügyeiben. A szintén pénzügyi bűncselekményekkel vádolt, amerikai születésű Ari Harow-t a megállapodás értelmében börtön helyett félévi közmunkára és pénzbüntetésre ítélhetik. Harow vallomásában állítólag új információk hangzottak el abban a két ügyben, amelyekben a rendőrség immár gyanúsítottnak tekinti Netanjahut. Az egyikben a kormányfő gazdag támogatóktól ajándékokat fogadott el szívességekért cserébe, és az egykori kabinetfőnök új neveket említett. A másikban Harow új adatokat közölt arról a beszélgetésről, amelynek során Netanjahu támogató cikkeket kért a Jediót Ahronót napilap kiadójától, Arnon Mózestől. A kormányfő cserébe azt ígérte, hogy törvényi beavatkozással gyengíti a Jediót Ahronót riválisát, az Israel Hayom napilapot. A Netanjahu ellen hónapok óta folyó nyomozások egyre nagyobb jogi veszélyt jelentenek a kormányfőre, akit a hírek szerint a múlt héten 25 éves fiával és feleségével együtt ki is hallgatott a rendőrség. Ugyancsak lapértesülések állítják, hogy a rendőrség azt fontolgatja, hogy vádemelést javasol az ügyészségnek a kormányfő ellen a sajtó befolyásolása miatt. Bár eddig a büntetőügyekkel megvádolt izraeli politikusok általában lemondtak posztjukról, erre nincs törvényi kötelezettség. Netanjahu „háttérzajnak” nevezte az ellene folyó nyomozásokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!