szerző:
HVG

A nyolc általános elvégzéséhez kötné a Jobbik a választójog gyakorlását, mondván: aki az elemi iskola elvégzésére sem képes, az aligha tud felelős döntést hozni az ország jövőjéről. Vona Gábor pártelnök szerint a javaslatuk csak az 1990 után születettekre vonatkozna. A cenzus bevezetése a Publicus Intézet kutatásai szerint a Fideszt, az MSZP-t és a DK-t kedvezőtlenül érintené, az LMP-nek, a Momentumnak és a Jobbiknak pedig előnyös lenne. Az LMP szélesítené a választójogot: már 16 éves kortól lehetővé tenné a voksolást minden magyar állampolgárnak. A párt a választójogi alsó korhatár lecsökkentését a nemzetközi tapasztalatokkal összhangban fokozatosan terjesztené ki: első lépésként az önkormányzati és az európai parlamenti választáson vehetnének részt a 16. évüket elérők, egy ciklussal később pedig már az országgyűlési választásokon is. Egy korábbi „nemzeti konzultáción” a kormány azt szondázta, mi lenne, ha a szülők a gyerekeik nevében is szavazhatnának. Mivel a gondolat nem volt népszerű, a téma lekerült a napirendről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!