Aktuális lapszám HVG hetilap 2017/36. SZÁM
Fókuszban
Gyenis Ágnes HVG Hetilap

Törvény által homályosan

Átláthatatlan, olykor nyilvánvalóan politikai indíttatású cégfelvásárlásokat hajtanak végre mostanában a magántőkealapok, amelyekben már 100 ezer euróval is „szakmai befektetővé” válhatnak a kiválasztottak.

Magyarország
Pálmai Erika HVG Hetilap

Sörétes puskával

Sorra fennakadnak az ügyészség szűrőjén a kormányhoz köthető személyekkel kapcsolatos feljelentések. A politikailag kényes ügyekben Polt Péterék általában már a nyomozást is megtagadják. A nagy ritkán bíróság elé kerülő ügyekből pedig hiányoznak a nagyvadak.

HVG HVG Hetilap

Jogászkodás

Csak a 2011 előtt végzett jogászok lehetnek vezető állami tisztségviselők anélkül, hogy elvégeznék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesterképzését. Azóta nem születik ugyanis olyan jogászdiploma, amely megfelelne a mentességi követelményeknek.

Dercsényi Dávid HVG Hetilap

Gyorsváltó

Bő fél év alatt felélte a politikai bizalmi tőkét az Úszószövetség éléről távozni kényszerült Fidesz-pártfogolt, Bienerth Gusztáv.

Dobszay János HVG Hetilap

Testvérprémium

A határkerítés mellett a családtámogatások „megvédése” áll majd a Fidesz–KDNP választási kampányának középpontjában – derült ki Kötcsén.

Magyarország | 7 nap
HVG-Ténytár
Világ
HVG HVG Hetilap

Gúzsba kötve

Hiába van modern és ütőképes hadserege Japánnak, a megszálló amerikaiak által diktált 1947-es békealkotmány miatt tétlenségre van kárhoztatva az észak-koreai rakétákkal szemben. Phenjan egyre hangosabb kardcsörtetése viszont politikai támogatást hozhat a változtatáshoz.

Nagy Gábor HVG Hetilap

A tett a tét

Már csak kataklizmával fenyegető eszközei maradtak Washingtonnak és Pekingnek, hogy megfékezzék az állítása szerint hidrogénbombát robbantó Észak-Koreát. Kim Dzsong Un veszélyes provokációkkal akarja kikényszeríteni diktatúrája elismerését atomhatalomként.

Németh András HVG Hetilap

Lassan, de bizonytalanul

Nem sokat fejlődött a Szerbiától közel húsz éve elszakadt és tíz éve függetlenné vált Koszovó: tart az elvándorlás, virul a korrupció, és csak az elit érzi a gazdasági növekedés eredményét. Meg is erősödött a hagyományos pártrendszert elvető radikális ellenzék.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Összevissza

Átrajzolódik a Közel-Kelet diplomáciai térképe, miután Katar Iránhoz, Szaúd-Arábia pedig Irakhoz közeledik.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
HVG HVG Hetilap

Áramvonal

Az e-autók útja a környezetbarátság felé göröngyösebb a vártnál – sugallják német példák.

Esti Judit Tech

A törpemalacok tehetik féltékennyé az ember legjobb barátját

Figyel a gazdájára, szívesen válaszolgat, jól tanítható, ezért már törpemalaccal is kísérleteznek a magyar viselkedéskutatók. Talán kiderül, hogy a négylábúak agya az ember miatt alakult át, vagy ősidőktől fogva alkalmas volt a beszédértésre.

Szellem
Mátraházi Zsuzsa HVG Hetilap

Kimaradt jelenetek

Sebész, diplomata és pilóta is akart lenni, szülei mérnöknek szánták, de ő filmrendező lett – mondta Makk Károly 2014-ben, a pályafutásáról a Portré rovatunk számára készült beszélgetésben. A 91 éves korában elhunyt filmrendező lényegesen többet elmondott életéről annál, mint ami akkor terjedelmi okokból megjelenhetett; ezeket a még nem publikált momentumokat idézzük fel a „vágott” verziót gazdagító rendezői változattal.

Murányi Gábor HVG Hetilap

Névre mentek

A magyar emberek megvédésére riadóztatta apparátusát az ingatag lábakon álló Kádár-rezsim 1957 nyarán, amikor az ENSZ ötös bizottságának „álarcában” a külföld éppen beavatkozott Magyarország belügyeibe.

Hamvay Péter HVG Hetilap

Van képük hozzá

A Horthy-rendszer szerethető pillanatát festette meg Orbán Viktor kedvelt festője, Aba-Novák Vilmos, így nem is volt kérdés, hogy a Miniszterelnökség előteremti az óriás méretű alkotásra az 1,45 milliárd forintot.

2030
Capitaly
Gazdaság
HVG HVG Hetilap

Gőzerővel hajtanak

Igaza volt Orbán Viktornak, a paksi bővítés százmilliárdjai csak úgy vonzzák a multikat. A hazai vállalkozók pedig leshetnek, hogyan találják meg az orosz honlapon, orosz nyelven ömlesztett közbeszerzési felhívásokat.

HVG HVG Hetilap

Csábítások és ámítások

Az egyenlőtlenségeket korrigáló nyugdíjrendszert eszkábálna össze választási győzelme esetén az ellenzéki pártvezetők többsége: kedveznének a kisnyugdíjasoknak, és plafont állapítanának meg. A korhatárt viszont rugalmassá tennék, és megkönnyítenék a munkavállalást.

Farkas Zoltán HVG Hetilap

A mélység vonzása

A kényszerek a politikai unió irányába terelik a közösséget. Ha Magyarország ebből a folyamatból kimarad, visszacsúszik a Kelet és a Nyugat közé – mondja Surányi György egyetemi tanár, a jegybank korábbi elnöke.

Vélemények
Portré
Cégvilág

A címlapról ajánljuk