szerző:
HVG

Egész Budapestre kiterjedő, ügydöntő népszavazást kezdeményez Tarlós István főpolgármester a római-parti védműről. A váratlan bejelentést – amelyről szeptember 27-én dönthet a közgyűlés – azzal indokolta, hogy már nem szakmai vita folyik az ügyben. Ezzel az Egyesület a Római-Partért Facebook-oldalán közzétett bejegyzésre utalt, amely szerint zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a Római-parton élőket. Tarlós szerint ezzel betelt a pohár. Bár továbbra is biztos abban, hogy a szakvélemények többsége által támogatott partvonal mentén, és nem a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon kellene a védművet megépíteni, „ha már ezt a kártyát is bedobják”, szerinte a referendum a megoldás. Annak ellenére is, hogy úgy véli, a voksolás nyomán a problémában közvetlenül érintettek kisebbségbe kerülhetnek, és így 70 hektár maradhat védelem nélkül. Ennek következményeiért a tiltakozókat tette felelőssé. A Fővárosi Választási Bizottság két hete azzal tagadta meg az Együtt és a Párbeszéd hasonló tárgyú népszavazási kezdeményezését, hogy a főváros már törvényesen kijelölte a védmű helyét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!