szerző:
HVG

A vádemelést fontolgatja Sara Netanjahu ellen Avihaj Mandelblit izraeli főügyész, aki ezt a múlt pénteken tudatta a kormányfő, Benjamin Netanjahu feleségével. A több mint két éve folyó nyomozás során felmerült, hogy az asszony csalást és hivatallal való visszaélést követett el, összesen több mint 110 ezer dollárnyi közpénzt költve magára. A miniszterelnök-feleség magáncélra alkalmazott szakácsot a kormányfői rezidencián, és rendszeresen rendelt éttermekből – mind az állam költségére. A Netanjahu párra vallott Meni Naftali, a rezidencia volt főgondnoka. Naftali – aki pert nyert Sara ellen az elbocsátása miatt – azt is állította, hogy az asszony bántalmazóan viselkedett vele, gyakran ittas volt, napi három üveg pezsgőt fogyasztott el. A kormányfő és neje Naftalit vádolta túlköltekezéssel, de rendőrségi források szerint a visszaélések az egykori főgondnok kinevezése előtt és a távozása után is folytak. Kérdés, hogy a Sara elleni esetleges vádemelés hogyan hat a kormányfő elleni vizsgálatokra. Netanjahut gazdag üzletemberektől származó ajándékok törvénytelen elfogadásával és a sajtó befolyásolási kísérletével gyanúsítják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!