szerző:
HVG

A kormányzó norvég konzervatív párt, a Höyre (Jobb) vezette négypárti jobboldali koalíció nyerte meg a hétfői norvégiai parlamenti választást. Az Erna Solberg miniszterelnök (képünkön) vezette pártszövetség – amelynek a liberális és a kereszténydemokrata párt mellett tagja a bevándorlást elutasító populista Haladás Párt is – az előrejelzések szerint 89 helyet szerzett a 169 fős törvényhozásban. Solberg győzelme azt jelenti, hogy több mint harminc év után most tudott újrázni egy jobboldali koalíció. A legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali Munkáspárt elismerte vereségét, és sikert kívánt az új Solberg-kormánynak. A Munkáspárt és a Höyre között sok a hasonlóság: mindkettő támogatja az együttműködést az EU-val, a szénhidrogén-kitermelés folytatását és a szigorú bevándorlási politika fenntartását. A politikai fősodorhoz tartozó pártoknak nagy megkönnyebbülést hozott, hogy nem lépte át a négyszázalékos parlamenti küszöböt a Zöld Párt, amely azt szorgalmazza, hogy az ország 15 éven belül hagyjon fel az olaj- és gázkitermeléssel. Ha a zöldek bekerültek volna a stortingba, megváltozott volna a helyek megoszlása, s a környezetvédő párt „királycsinálóvá” léphetett volna elő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!