Aktuális lapszám HVG hetilap 2017/39. SZÁM
Fókuszban
HVG HVG Hetilap

Pénz határok nélkül

Egyedi döntésekkel osztják el a pénz nagy részét a határon túli magyaroknak szóló támogatások rendszerében. Kulcsszereplők a helyi potentátok, akikkel a támogatáspolitikáról is tárgyal a magyar miniszterelnök: ilyen Kató Béla református püspök Erdélyből, illetve Pásztor István vajdasági és Brenzovics László kárpátaljai magyar pártvezető.

Magyarország
Joó Hajnalka HVG Hetilap

Van képük hozzá

„Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza” – juthatott a plakáttörvény júniusi elfogadásakor tenyerüket dörzsölő kormánypárti „Döbrögik” eszébe, amikor a Jobbik újabb – két hónap alatt immár a harmadik – módszerrel csinált bohócot belőlük az utcákat elárasztó plakátjaival.

Hamvay Péter HVG Hetilap

„Egyre durvábbnak látszik a világ”

Ugyanaz a mentalitás tapasztalható, ami a pártállami időkben volt jellemző – mondja Bródy János szövegíró-zenész, aki szerint lélekben is csatlakozni kellene Európához.

Hont András Itthon

"Hajdu János a barátom" - Tarjányi Péter, a TEK-főnök és további kapcsolatok

Nem titkoltan Botka László háttérbe szorítása a célja a csütörtökön a nyilvánosság elé lépett Magyar Progresszív Mozgalomnak. A szerveződés ismertebb figurái Tarjányi Péter "biztonságpolitikai szakértő" és Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki a héten több helyen maga mesélte el, hogy tavaly több ellenzéki szervezet is az ő személyében állapodott meg miniszterelnök-jelöltként. A párosból mégis Tarjányi tűnik a fontosabbnak, aki politikai mozgolódása mellett médiabirodalmat épít. Vajon, milyen pénzből és milyen kapcsolatokra támaszkodva? Ennek járt utána a HVG.

Magyarország | 7 nap
Világ
Vass Péter HVG Hetilap

Utolsó vérig

Zsákutcába lavírozta magát Madrid és Barcelona is a katalán függetlenségi népszavazás ügyében. Miután elszabadultak az indulatok, már az is kérdés, megtartják-e egyáltalán a referendumot, és ha igen, kit mire kötelez majd az eredmény.

Weyer Béla HVG Hetilap

Karácsonyra koalíció

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak bejutásával és a szociáldemokraták történelmi mélypontjával jellemezhető parlamenti választáson Angela Merkel és pártja is sok szavazatot veszített, és nem lesz egyszerű koalíciót kötnie.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
Illényi Balázs HVG Hetilap

Sínen vannak

A terrorkockázat és a szórványos balesetek ellenére a szuperexpresszek nagyon biztonságosak, és immár nemcsak a légi járatokkal, hanem egymással is vetélkednek az utasokért.

Szellem
Keresztes Imre HVG Hetilap

Orvosi eset

Az auschwitzi koncentrációs tábor foglyain kísérletező Josef Mengelét elfoghatta volna a Moszad, ám magasabb érdekek miatt lemondtak róla – derül ki a most megnyitott Mengele-dossziéból.

Szakszon Réka HVG Hetilap

Közös pontok

Nem akar versenyezni a legendás elődök interpretációival, inkább a kevésbé ismert oldaláról mutatná meg József Attilát a Vígszínház önálló estre készülő, fiatal színésze.

Illényi Balázs HVG Hetilap

Olasz meló

Tettlegességig fajuló idegengyűlölet kísérte a „gazdasági migránsok” millióinak érkezését, ám nélkülük ma szegényebb lenne a francia gazdaság, közélet és kultúra – idézte fel egy párizsi kiállítás az olasz bevándorlás évszázadát.

Emőd Péter HVG Hetilap

Állókép

Nem szereti a fotóművész titulust, fotográfusnak mondja magát Korniss Péter, a műfaj első Kossuth-díjasa, aki életművével kitágította a dokumentarista fotózás határait.

2030
Gazdaság
Gáti Júlia HVG Hetilap

Folytassa, nővér!

Mostantól ápolók is szerezhetnek egyetemi mesterfokozatot, a végzetteknek nagy önállóságot ígér a gyógyításban az egészségügyi kormányzat. A lelkesedés azonban nem egyöntetű.

HVG HVG Hetilap

Baráti segítség

Nem tervezi a Roszatom a Pécs közeli repülőtér bérbevételét, az ingatlan megvételéről eddig a kormány sem tárgyalt. De helyi megbízottja több pécsi ingatlanvásárlás lehetőségét tartja napirenden.

Kerényi György HVG Hetilap

Kohóforradalom

A ThyssenKrupp és a Tata acélipari egyesülése is mutatja, hogy a konszolidáció lehet a túlélés záloga az óriási kapacitásfelesleggel sújtott és az olcsó kínai exporttal szorongatott ágazatban.

Portré
Cégvilág

A címlapról ajánljuk