Aktuális lapszám HVG hetilap 2017/39. SZÁM
Fókuszban
HVG HVG Hetilap

Pénz határok nélkül

Egyedi döntésekkel osztják el a pénz nagy részét a határon túli magyaroknak szóló támogatások rendszerében. Kulcsszereplők a helyi potentátok, akikkel a támogatáspolitikáról is tárgyal a magyar miniszterelnök: ilyen Kató Béla református püspök Erdélyből, illetve Pásztor István vajdasági és Brenzovics László kárpátaljai magyar pártvezető.

Magyarország
Hamvay Péter HVG Hetilap

„Egyre durvábbnak látszik a világ”

Ugyanaz a mentalitás tapasztalható, ami a pártállami időkben volt jellemző – mondja Bródy János szövegíró-zenész, aki szerint lélekben is csatlakozni kellene Európához.

Joó Hajnalka HVG Hetilap

Van képük hozzá

„Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza” – juthatott a plakáttörvény júniusi elfogadásakor tenyerüket dörzsölő kormánypárti „Döbrögik” eszébe, amikor a Jobbik újabb – két hónap alatt immár a harmadik – módszerrel csinált bohócot belőlük az utcákat elárasztó plakátjaival.

Hont András Itthon

"Hajdu János a barátom" - Tarjányi Péter, a TEK-főnök és további kapcsolatok

Nem titkoltan Botka László háttérbe szorítása a célja a csütörtökön a nyilvánosság elé lépett Magyar Progresszív Mozgalomnak. A szerveződés ismertebb figurái Tarjányi Péter "biztonságpolitikai szakértő" és Lattmann Tamás nemzetközi jogász, aki a héten több helyen maga mesélte el, hogy tavaly több ellenzéki szervezet is az ő személyében állapodott meg miniszterelnök-jelöltként. A párosból mégis Tarjányi tűnik a fontosabbnak, aki politikai mozgolódása mellett médiabirodalmat épít. Vajon, milyen pénzből és milyen kapcsolatokra támaszkodva? Ennek járt utána a HVG.

Magyarország | 7 nap
Világ
Vass Péter HVG Hetilap

Utolsó vérig

Zsákutcába lavírozta magát Madrid és Barcelona is a katalán függetlenségi népszavazás ügyében. Miután elszabadultak az indulatok, már az is kérdés, megtartják-e egyáltalán a referendumot, és ha igen, kit mire kötelez majd az eredmény.

Weyer Béla HVG Hetilap

Karácsonyra koalíció

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak bejutásával és a szociáldemokraták történelmi mélypontjával jellemezhető parlamenti választáson Angela Merkel és pártja is sok szavazatot veszített, és nem lesz egyszerű koalíciót kötnie.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
Szellem
Keresztes Imre HVG Hetilap

Orvosi eset

Az auschwitzi koncentrációs tábor foglyain kísérletező Josef Mengelét elfoghatta volna a Moszad, ám magasabb érdekek miatt lemondtak róla – derül ki a most megnyitott Mengele-dossziéból.

Szakszon Réka HVG Hetilap

Közös pontok

Nem akar versenyezni a legendás elődök interpretációival, inkább a kevésbé ismert oldaláról mutatná meg József Attilát a Vígszínház önálló estre készülő, fiatal színésze.

Illényi Balázs HVG Hetilap

Olasz meló

Tettlegességig fajuló idegengyűlölet kísérte a „gazdasági migránsok” millióinak érkezését, ám nélkülük ma szegényebb lenne a francia gazdaság, közélet és kultúra – idézte fel egy párizsi kiállítás az olasz bevándorlás évszázadát.

Emőd Péter HVG Hetilap

Állókép

Nem szereti a fotóművész titulust, fotográfusnak mondja magát Korniss Péter, a műfaj első Kossuth-díjasa, aki életművével kitágította a dokumentarista fotózás határait.

2030
Gazdaság
Gáti Júlia HVG Hetilap

Folytassa, nővér!

Mostantól ápolók is szerezhetnek egyetemi mesterfokozatot, a végzetteknek nagy önállóságot ígér a gyógyításban az egészségügyi kormányzat. A lelkesedés azonban nem egyöntetű.

HVG HVG Hetilap

Baráti segítség

Nem tervezi a Roszatom a Pécs közeli repülőtér bérbevételét, az ingatlan megvételéről eddig a kormány sem tárgyalt. De helyi megbízottja több pécsi ingatlanvásárlás lehetőségét tartja napirenden.

Kerényi György HVG Hetilap

Kohóforradalom

A ThyssenKrupp és a Tata acélipari egyesülése is mutatja, hogy a konszolidáció lehet a túlélés záloga az óriási kapacitásfelesleggel sújtott és az olcsó kínai exporttal szorongatott ágazatban.

Portré
Cégvilág

A címlapról ajánljuk