Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

„Legjobb az egyenes út, hazudni kell.” Bár teljesen hihető lenne, a szentencia nem közérdekű adatigénylés nyomán jutott birtokunkba Orbán Viktor titkos kampánysorvezetőjéből, hanem Szellem rovatunk idézi a szállóigegyáros Királyhegyi Pál aranyköpései között, amelyekből szinte minden oldalra jut a most megjelent, A becsület nem szégyen című kötetben. Noha épp a könyv címe ellentmond a korszellemnek, a szatíra újra felfedezett nagymesterének – aki a háború idején azért tért sietősen vissza Angliából, „nehogy lekésse az auschwitzi gyorsot” – hátborzongató iróniája ismét fájóan aktuális.

Cinikus beismerő vallomással ér fel

például a menekültek őcsényi nyaraltatása hírére kialakult lincshangulat kapcsán odavetett kormányfői nyilatkozat, mely szerint annyit hazudtak már a magyaroknak migránsügyben, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha tiltakoznak. A szégyenteljes ügy humánus megközelítését Vélemény rovatunkban Szerbhorváth Györgytől olvashatják, aki saját, magyarok, szlovákok, svábok, boszniai szerbek, s Koszovóból elüldözött muszlim romák lakta vajdasági faluja példáján próbálja értelmezni a történteket.

Aforizmatömörségű sziporkával Simicska Lajos is szórakoztatta a héten a nagyérdeműt, a G-nap névadójává vált szállóigét Orbán mibenlétéről a kegyvesztett jóbarát saját kezével írta fel saját hirdetőoszlopaira. Mást nemigen tehetett. Címlapsztorink felgöngyölíti, hogy a Fidesz miként őrölte fel lépésről lépésre legkomolyabb médiaellenfelét, aki nem csupán a fő kihívó Jobbik támogatója, hanem pártállástól függetlenül nagyon sokan drukkolnak neki abban a hiszemben, hogy ha valaki, akkor ő sakkban tarthatja Orbán Viktort. A baloldali ellenzék viszont nemcsak kampányeszközeinek gátlástalan ellehetetlenítésével kénytelen szembenézni, hanem krónikusan gyengélkedő legerősebb pártjának a lefejezésével is. Fókuszban rovatunk másik cikke azt latolgatja, hogy a Fidesz nemzetbiztonsági hadosztályának MSZP-be beépült különítménye segítségével végrehajtott politikai öngyilkosság után mekkora esély marad az ellenzéki együttműködésre. A Titkosszolgálati figyelmeztetés című szemelvényből pedig betekintést kaphatunk abba,

mi várható a kormánypártok által brutálisnak beharangozott kampányban.

Fehér, heteroszexuális férfi – Donald Trump amerikai elnök embereszménye, annak is egyik legártatlanabbnak tűnő egyede, egy nyugdíjas könyvelő követte el az USA történetének legvéresebb tömeggyilkosságát Las Vegasban. Bár ahogy a menetrendszerűen bekövetkező hasonló esetek után, most is sokan követelik a fegyvertartás szigorítását, Világ rovatunk írása szerint ezúttal is borítékolható a kudarc. Megjósolhatatlanok viszont a katalóniai népszavazás következményei, de cikkünk arra mégis vállalkozik, hogy felvázolja a spanyol demokrácia egyik legsúlyosabb válsága nyomán körvonalazódó forgatókönyveket a függetlenség egyoldalú kikiáltásától a békésebb elmozdulásig a szövetségi berendezkedés felé.

„...én nem igy képzeltem el a rendet” – szavalja József Attila Levegőt! című versét a Vígszínház Hamletjében a színészt alakító színész, s aki ajánlónkra hallgatva megnézi a katartikus előadást, nemcsak a politikai erkölcs mibenlétéről, az egyén és a tömeg manipulálhatóságáról gondolkodhat el, hanem arról is, hogy valójában ki az őrült, Hamlet vagy valaki más?

JAKUS IBOLYA

felelős szerkesztő

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!