szerző:
HVG

Újabb mélypontra kerültek az amerikai–török kapcsolatok, miután a két ország utazási korlátozásokat vezetett be egymás állampolgáraival szemben. Az USA felfüggesztette a nem bevándorlási célú utazási engedélyek kiadását Törökországban, miután Isztambulban őrizetbe vették az amerikai konzulátus egyik török alkalmazottját. Az a vád ellene, hogy kapcsolatban áll Fethullah Gülen amerikai száműzetésben élő török vallási vezetővel, akinek Ankara a tavaly júniusi puccskísérlet megszervezését tulajdonítja. Válaszul Törökország is hasonló vízumkorlátozást vezetett be amerikai diplomáciai képviseletein. A török külügyminisztérium hétfőn bekérette az amerikai követség ügyvivőjét, az isztambuli ügyészség pedig az amerikai konzulátus egy másik alkalmazottjának gyanúsítottkénti kihallgatását rendelte el meg nem nevezett ügyben. A diplomáciai vita hatására gyengült a líra a dollárral szemben, és esett az isztambuli értéktőzsde fő indexe is. Washington és Ankara viszonya sokat romlott a szíriai polgárháború miatt, mert az USA nem volt hajlandó erélyesen közbeavatkozni Basar Asszad szír elnök megbuktatására. Törökország azt is kifogásolja, hogy Washington katonai támogatást nyújt a szíriai kurdoknak. Tayyip Erdogan török elnöknek az sem tetszett, hogy az USA csak vonakodva ítélte el a tavalyi puccskísérletet, és nem utasította ki Gülent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!