szerző:
HVG

A magyar kormánynak a „Soros-tervről” tartott úgynevezett nemzeti konzultációval egy időben kellene jóváhagynia azt az államközi megállapodást, amely a kormánypártok által csak „Soros-egyetemnek” nevezett CEU további működését tenné lehetővé Budapesten. És végig is tárgyalta ugyan New York állam vezetésével a szerződést, ám az aláírással kivár, amit a minap Angela Merkel német kancellár a szóvivője útján is kifogásolt. A CEU már teljesítette ugyanis azt a feltételt, hogy legyen amerikai képzése: megállapodást írt alá a Bard College-dzsal. A kormány ugyanakkor nem veszi komolyan a saját törvényeit sem, hiszen a szerint az amerikai szövetségi kormánnyal is megállapodást kellett volna kötnie. Ez nem történt meg, viszont ezt a feltételt ma már teljesítettnek tekinti azáltal, hogy Betsy deVos amerikai oktatási miniszter levélben fordult Balog Zoltánhoz, és ebben azt írta, hogy a szövetségi kormányzat nem illetékes az ügyben. Közben az EU folytatta a CEU-ügyben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást: gyors pontosítást kért a magyar álláspontra vonatkozóan. Elkészült a Velencei Bizottság jelentése is, e szerint a Magyarországon már működő nemzetközi egyetemeket ki kellett volna vonni az új szabályozás alól. Ráadásul a szoros határidők és a szigorú jogi következmények „rendkívül problematikusnak tűnnek a jogállamiság és az alapvető jogok szempontjából”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!