szerző:
HVG

Megnövekedett a ruténium 106-os radioaktív izotópjának a jelenléte Európa légterében. Az egészségre és a környezetre veszélyt nem jelentő koncentrációjú anyag valószínűleg az Oroszországhoz tartozó Urál hegység déli részéről származik, s a megemelkedett szintet egyebek mellett az osztrák, a német, a francia és a norvég mérőállomások is észlelték. A  106-os ruténiumizotóp mesterségesen előállított anyag: az atomerőművekben keletkezhet, s egyebek mellett orvosi célokra, egyes rákbetegségek kezelésére is használható. A mérőállomások közlése szerint úgy tűnik, elapadt az ismeretlen ruténiumforrás, s nem kerül a levegőbe újabb sugárzó anyag. A ruténium–106 felezési ideje 374 nap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!