szerző:
HVG

Az állam és a református egyház együttműködését szabályozó megállapodást írt alá Orbán Viktor a magyarországi református egyház vezetőivel. Az aktus súlyát mutatja, hogy négy miniszter is jelen volt az első Orbán-kormány hivatalba lépése utáni, 1998-as egyezséget felváltó megállapodás aláírásán. A miniszterelnököt is a soraiban tudó reformátusoknak a társadalmi környezetben időközben bekövetkezett változásaira tekintettel ajánlott új egyezséget Orbán. A megállapodás nem csupán a korábban – elsősorban a közoktatás, a szociális munka, a gyermek- és ifjúságvédelem területén – az államtól átvállalt feladatok finanszírozására ad garanciát. Az egyház által fenntartott, történelmi jelentőségű kollégiumok speciális támogatásáról is rendelkezik. A Károli Gáspár Református Egyetem kiemelt egyetemmé nyilvánítása mellett azt is kimondja, hogy a református felsőoktatási intézmények nem kaphatnak kevesebbet évi 8,5 milliárd forintnál, és a sport területére is kiterjed az együttműködés. Az 1998-as megállapodásban még szerepelt a menekültek ellátásával kapcsolatos közös szándék kinyilvánítása. Ennek nyoma sincs az új szövegben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!