szerző:
HVG

Orosz hackerek olyan dokumentumokat szereztek meg egy amerikai titkosszolgálati alkalmazott számítógépéről, amelyek azt részletezték, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) miként hatol be külföldi számítógépes hálózatokba, s hogyan gyűjti össze a titkos információkat. Az adatlopás még 2015-ben történt, ám csak a napokban derült ki, hogy az orosz behatolók a moszkvai központú Kaspersky Lab által készített vírusirtó révén jutottak hozzá az NSA-alkalmazottnál lévő anyagokhoz. Az USA-ban most arról tört ki vita, hogy a Kaspersky Lab tudtával történt-e az adatlopás – az amerikai titkosszolgálatok régóta gyanítják, hogy a Jevgenyij Kaszperszkij által alapított vállalat kapcsolatban lehet az orosz szolgálatokkal –, vagy a magáncég is csak áldozat az orosz–amerikai kémkedési háborúban. A Kasperskynél mindenesetre az utóbbiról beszélnek, és elképzelhetőnek tartják, hogy az orosz hackerek feltörték a vírusirtót, s adatlopásra használták a programot. Amerikai források szerint az is lehetséges, hogy az adattolvajok akkor léptek közbe, amikor a Kaspersky-vírusirtó feltöltötte a cég számítástechnikai felhőjébe az NSA-alkalmazott gépén talált anyagokat, amelyek vélhetően maguk is tartalmaztak rosszindulatú programokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!