szerző:
HVG

Hatalmas pompával és tiszteletadással fogadták Moszkvában a múlt héten az ezerfős küldöttséggel érkezett Szalmán szaúdi királyt. Ő a monarchia első uralkodója, aki Oroszországba látogatott. A két fél több milliárd dollár értékű oroszországi szaúdi befektetésekről és egymilliárd dolláros közös befektetési alap létrehozásáról írt alá megállapodásokat. Az orosz és a szaúdi állami befektetési alap oroszországi közlekedési beruházásokról, a Szibur orosz vegyipari vállalat pedig szaúdi együttműködésről határozott. Szándéknyilatkozat született, hogy Rijád Sz–400-as orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol. A királyság páncéltörő rakéta-sorozatvetőket, automata gránátvetőket és Kalasnyikov gépkarabélyokat is vesz. A hadiszállítások értékét 3 milliárd dollárra teszik, Rijád eddig főként Nyugatról szerezte be a katonai eszközeit. Bár a két fél ellentétes oldalon áll a szír polgárháborúban, jelezték, hogy meghosszabbíthatják az olajár stabilitása érdekében 2018 márciusáig hozott termeléskorlátozást. Egy nappal a látogatás után Washington jóváhagyta a THAAD rakétavédelmi rendszer lehetséges eladását Szaúd-Arábiának 15 milliárd dollár értékben. Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Szalmán király szaúdi meghívását. A konzervatív Szaúd-Arábia és az egykori kommunista Szovjetunió rossz viszonyát feledve Moszkva a szaúdi–amerikai kapcsolatok lazulását, Rijád az Oroszországgal szembeni nyugati embargót használhatja ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!