szerző:
HVG

Megkezdte működését Románia fekete-tengeri térségében a NATO legújabb dandárja. A soknemzetiségű egység magját négyezer fős román alakulat alkotja, ehhez csatlakozik még 900 amerikai, valamint további több száz, más országból érkezett katona. A légierővel és hadihajókkal megerősített egység célja, hogy elrettentse Oroszországot a 2014-es Krím félszigeti beavatkozáshoz hasonló akcióktól. „Egyértelmű az üzenet: a NATO itt van, a NATO erős, a NATO egységes” – mondta beszédében Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. A dandár megalakítása mellett a NATO több lépést is tesz, hogy látványosabbá tegye fekete-tengeri jelenlétét. Növeli őrjáratai számát, s megszaporodnak a hadihajók romániai és bulgáriai kikötőkbe tett hivatalos látogatásai is. Bár a viszonylag szerény erőt képviselő dandár önmagában nem lenne képes megállítani egy orosz támadást, a szövetség ötödik cikkelye arra kötelezi a tagállamokat, hogy az egyiküket ért támadásra kollektívan válaszoljanak. Moszkva szerint a NATO agresszívan terjeszkedik, és a célja, hogy fokozatosan körbevegye Oroszországot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!