szerző:
HVG

Nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel szembesülnek a Magyarországon még működő független és ellenzéki médiumok, amelyek száma fogy, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, melyekkel a kormányzati médiumoknak nem – állapította meg a sajtószabadságról szóló keddi előadásában David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. Emlékeztetett: az USA számos alkalommal szólt a sajtószabadság ügyében Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról, amelyek folytatódtak. A kormány szövetségesei átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac fölött, anélkül hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozótestület kifogást emelt volna. A  kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatokhoz került megyei lapoknál dolgozó vagy dolgozott újságírók arról tájékoztattak bennünket – folytatta az ügyvivő –, hogy az új tulajdonosok diktálta irányvonalat kell követniük, kormánykritikus cikkek nem jelenhetnek meg. Kostelancik szólt arról is, hogy listázzák a kormány számára fenyegetést jelentő újságírókat, és miközben kormányoldalról jelentős állami hirdetést csatornáznak a baráti médiába, a magánvállalkozásokkal közlik, hogy retorziókra számíthatnak, ha a független médiumokban hirdetnek. Kostelancik a HVG-nek adott korábbi interjújában – elődjére, André Goodfriendre utalva – világossá tette, hogy ügyvivőként Washingtonból kapott utasítások szerint jár el. Vagyis ezúttal sem magánvéleményt fogalmazott meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!