szerző:
HVG

4 százalékos bejutási küszöböt, alapesetben 222 fős parlamentet – benne 110 egyéni képviselőt – javasol a Közös Ország Mozgalom. Fontos változás lenne a győztes jutalmazásának megszüntetése: egy párt legfeljebb olyan arányban lehetne jelen a parlamentben, amilyen arányban országosan a szavazatokat kapta. A törvénytervezeten nyolc párt képviselői dolgoztak, a parlament elé pedig az LMP, az MSZP, az Együtt, a PM és a Liberálisok képviselői terjesztették. Az elképzelés szerint a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választók külön kerületet kapnának, amelyben két mandátum sorsa dőlne el. Az egyéni kerületi induláshoz a maihoz hasonlóan 500 helyi ajánlás kellene, a külhoniban elég lenne 250 is. Nemcsak a határon túliak, hanem az ideiglenesen, de életvitelszerűen külföldön élők-dolgozók-tanulók is voksolhatnának levélben. Az országos listához továbbra is 27 egyéni jelölt lenne a feltétel, de azt legalább kilenc megyében és a fővárosban kellene összeszedni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!