szerző:
HVG

Csak a kommunisták emlékeztek meg felvonulásokkal Oroszországban az 1917-es bolsevik hatalomátvétel századik évfordulójáról: a párt tagjai Szentpéterváron és Moszkvában vonultak utcára. Gennagyij Zjuganov, a párt főtitkára közölte: tömegzavargások törhetnek ki az országban, ha egyes politikusok kitartóan követelik a forradalmat kirobbantó Lenin eltemetését. Lenin bebalzsamozott testét jelenleg a Vörös téren lévő mauzóleumban őrzik, s legutóbb Valentyina Matvijenko, a parlament felsőházának elnöke szorgalmazta, hogy népszavazás döntsön a földi maradványok sorsáról. A legújabb felmérések szerint az oroszok hatvan százaléka szeretné, ha Lenin holttestét végre már eltemetnék. Két nappal a centenárium előtt a nacionalisták tüntettek, s próbáltak meg forradalmat kirobbantani. A rendőrök több mint négyszáz embert vettek őrizetbe, ám a szervező Vjacseszlav Malcev már a nyáron Franciaországba menekült, mert az orosz hatóságok vádat emeltek ellene. Malcev évek óta azt jósolta, hogy a századik évforduló előtti napokban újabb forradalom tör ki Oroszországban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!