szerző:
HVG

A három legmelegebb esztendő 2015, 2016 és 2017 lesz, miután az idei év átlaghőmérséklete várhatóan felülmúlja a két évvel korábbit, de nem éri el az eddigi rekordnak számító tavalyit – közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a bonni klímacsúcs kezdetére időzítve. Az ENSZ 23. éghajlatváltozási konferenciájának alapvető feladata, hogy részletes ütemtervvel és szabályokkal tettekre váltsa a 2015-ös párizsi klímacsúcs célkitűzéseit. Köztük azt, hogy az átlaghőmérséklet ipari forradalom óta tartó emelkedése az évszázad végéig ne haladja meg a 2, de inkább a másfél Celsius-fokot. Bár a távozása technikailag 2020-ig nem várható, az USA úgy döntött, kilép az egyezményből, amivel egyedül marad, mert kedden Szíria közölte, csatlakozik a klímaegyezményhez. Az USA szövetségi államainak, városainak és vállalatainak sora viszont jelezte: tartja magát a párizsi alkuhoz. Tudósok szerint néhány éven belül csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást. A felmelegedést nemcsak az idei súlyos áradások, erdőtüzek, hurrikánok jelezték. Az ENSZ figyelmeztetett, hogy tavaly a légkör szén-dioxid–tartalma rekordot döntött, és elérte a 403,3 ppm-et (milliomod térfogatrészt). Ráadásul 2016-ban a növekedés is gyorsabb volt, mint az utóbbi évtized átlaga. A Földet védő ózonrétegen lévő lyuk viszont 1988 óta idén a legkisebb. Részben az ózont károsító vegyi anyagok csökkentése, részben pedig amiatt, hogy pont a melegebb időjárás akadályozza e káros vegyületek sztratoszférába jutását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!