szerző:
HVG

Megfelel az egyértelműség követelményének, így kiírható népszavazás erről a kérdésről: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?” A civileket megbélyegző jogszabály megsemmisítését célzó referendumot Kádár Barnabás, a Momentum elnökségi tagja kezdeményezte, ám a Nemzeti Választási Bizottság megtagadta a hitelesítését, mondván: bár a kérdés formailag a civil szervezetek adminisztratív kötelezettségének megszüntetésére irányul, de a törvény preambuluma szerint a jogszabály a pénzmosás megakadályozására irányuló fellépés eszköze. A felülvizsgálati kérelmet elbíráló Kúria viszont úgy ítélte meg, hogy nem lenne semmi olyan következménye a referendumnak, amely a kérdés feltevése alapján esetleg rejtve maradna a választópolgárok előtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!