szerző:
HVG

Bűncselekmény hiányában felmentette a Kúria azt a nőt, aki öt évvel ezelőtt halálra gázolta az őt kirabló motorosok egyikét. Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár korábbi főigazgatója még 2012 decemberében, a fővárosi csúcsforgalomban kezdte üldözni azokat, akik – miközben autójával a piros lámpánál várakozott – kirabolták őt. Eközben a motor felborult, s a motoron ülő egyik tolvaj halálos sérülést szenvedett. Az üldözés közben több vétlen autó és egy autós is megsérült, utóbbi könnyebben. Katonát emiatt első fokon még közúti veszélyeztetés és rongálás miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Másodfokon egy évvel súlyosbították a felfüggesztett büntetést. Az eljárásnak pedig volt olyan szakasza, amikor felmerült még az is, hogy emberölésnek minősítsék a történteket. Ehhez képest jött a fordulat a Kúrián. A felmentő ítélet szerint ugyanis a nő jogos védelmi helyzetben volt, magatartása nem volt veszélyes a társadalomra, nem követett el bűncselekményt, csak alkotmányos jogával élt. Kónya Istvánnak, a Kúria tanácsvezető bírájának közlése szerint a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a támadóknak kellett viselniük. Személy elleni támadásnál mindaddig fennáll a jogos védelmi helyzet, amíg fel nem hagynak a támadó magatartással – hangsúlyozta a bíró.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!