szerző:
HVG

A DK-n kívül egyik ellenzéki párt sem támogatja Gyurcsány Ferencnek a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó kezdeményezését. Bár a közvélemény-kutatások szerint a többség egyetért azzal, hogy a határon túliak könnyített módon szerezzék meg a kettős állampolgárságot, azt elvetik, hogy ehhez szavazati jog is társuljon. Gyurcsányék azzal érvelnek, hogy a 2014-es választásokon is csak a 95 százalékban a Fideszre szavazó határon túliak miatt jött össze a kétharmados kormánypárti többség. Így látja ezt az ellenzék többi pártja is, ám ők – mint ahogy tette azt Tamás Gáspár Miklós a hvg.hu-n – arra hivatkoznak, hogy nem a szerzett jogokat kell megnyirbálni, hanem ki kell terjeszteni a külföldön élő, dolgozó magyarokra is, akik nem szavazhatnak levélben. A Jobbik az elektronikus voksolás lehetőségének megteremtésében látja a megoldást. Közben az MSZP és a DK megegyezett arról, hogy 60:40 százalékos arányban közös jelölteket indítanak az egyéni választókörzetekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!