szerző:
HVG

A DK-n kívül egyik ellenzéki párt sem támogatja Gyurcsány Ferencnek a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó kezdeményezését. Bár a közvélemény-kutatások szerint a többség egyetért azzal, hogy a határon túliak könnyített módon szerezzék meg a kettős állampolgárságot, azt elvetik, hogy ehhez szavazati jog is társuljon. Gyurcsányék azzal érvelnek, hogy a 2014-es választásokon is csak a 95 százalékban a Fideszre szavazó határon túliak miatt jött össze a kétharmados kormánypárti többség. Így látja ezt az ellenzék többi pártja is, ám ők – mint ahogy tette azt Tamás Gáspár Miklós a hvg.hu-n – arra hivatkoznak, hogy nem a szerzett jogokat kell megnyirbálni, hanem ki kell terjeszteni a külföldön élő, dolgozó magyarokra is, akik nem szavazhatnak levélben. A Jobbik az elektronikus voksolás lehetőségének megteremtésében látja a megoldást. Közben az MSZP és a DK megegyezett arról, hogy 60:40 százalékos arányban közös jelölteket indítanak az egyéni választókörzetekben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!