szerző:
HVG

Az állami olajmonopólium, a PdVSA 1,1 milliárd dolláros esedékes adósságtörlesztését a múlt héten még kifizette Venezuela, de Nicolás Maduro elnök november 13-ára Caracasba hívta a latin-amerikai ország hitelezőit, hogy tárgyaljanak a tartozások refinanszírozásáról, illetve szerkezetének átalakításáról. Venezuela jó ideje csak úgy tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, hogy drasztikusan korlátozza az importot, amivel áruhiányt, elszabaduló inflációt és humanitárius válságot idézett elő. A caracasi kormány és a PdVSA összesen 100 és 150 milliárd dollár közötti külföldi adósságot halmozott fel, és Maduro közlése szerint a 2013-as hatalomra kerülése óta 71,1 milliárdot költött törlesztésre, miközben az export 95 százalékát adó olaj árának esése miatt 100 milliárd dollár bevételtől esett el. Donald Trump amerikai elnök augusztusban rendeletben tiltotta meg az USA pénzintézeteinek, hogy új venezuelai kötvényeket vásároljanak, és részt vegyenek a régiek visszafizetésének átütemezésében. Az autokrata Maduro az adósságtörlesztés felfüggesztésével forrásokhoz juthat, hogy a jövő évi elnökválasztás előtt próbáljon enyhíteni az ellátási válságon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!