szerző:
HVG

A bírói függetlenséget és a jogorvoslati jogot is sérti Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének integritási szabályzata – állapította meg az Alkotmánybíróság (AB). Ezért megsemmisítette az elvben a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre is lehetőséget adó szabályzat több pontját. Az alkotmánybírósági kontrollt a Dunaújvárosi Járásbíróság egyik bírája kezdeményezte, akinek több aggályát is osztotta a testület. „Kötelező erővel nem rendelkező, vagyis alkotmányossági kontroll alól kivont dokumentumban nem írhatók elő olyan magatartási szabályok, amelyek érinthetik a bírói függetlenséget” – állapította meg az AB. Kimondta azt is, hogy a vizsgált rendelkezések – mint például az „integritássértés megállapítása”, illetve kötelezettségszegés esetén a felelősségre vonás kezdeményezése – mind a jogorvoslathoz való jogot, mind pedig a bírói függetlenséget sértik, ugyanis „az alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve”. Vagyis nemcsak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük – hangsúlyozta a testület. Az OBH szerint csak „kisebb módosításokra szorul a bírák integritását biztosító szabályozás”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!