szerző:
HVG

Az utolsó pillanatban meghiúsult a megállapodás hétfőn Theresa May brit konzervatív kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke között az Észak-Írország és Írország közti határ Brexit utáni státusának kérdése miatt. A szigetországban élő uniós állampolgárok helyzete és Nagy-Britannia „lelépési díja” mellett ez a legfontosabb feltétele annak, hogy a december 14–15-ei EU-csúcson döntés születhessen a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdéséről. May Brüsszelben tárgyalt, amikor a kisebbségi kormányát kívülről támogató északír protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) elnöke, Arlene Foster telefonon közölte vele, nem megy bele olyan megoldásba, ami a Brexit után Észak-Írországot gazdaságilag vagy politikailag elválasztaná Nagy-Britanniától. Ha London a vámunióból és az egységes piacról is kilép, megszűnik az Észak-Írország és Írország közötti 500 kilométeres szakasz, az EU és Nagy-Britannia egyetlen szárazföldi határának szabad átjárhatósága. Ezt Dublin elveti, mert ellentétes a protestánsok és a katolikusok háborúskodását lezáró, 1998-as nagypénteki megállapodással. Áthidaló megoldásként felmerült, hogy Észak-Írország az egységes piac része maradna, ám ez a DUP szerint megindíthatja a Londontól való elszakadást az Ír-sziget egyesítésének irányába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!