szerző:
HVG

Párbeszédet akar kezdeni Párizzsal az autonómia kiszélesítéséről, ám a katalán típusú elszakadást nem tervezi a nacionalistákat és szeparatistákat tömörítő korzikai Pe a Corsica (Korzikáért) pártszövetség, amely megerősödött a 320 ezer lakosú földközi-tengeri szigeten vasárnap tartott helyi választás első fordulójában. A 63 tagú korzikai gyűlésben eddig is a legnagyobb frakciót adó Pe Corsica 45,3 százalékkal a legtöbb szavazatot kapta, és biztosan nyerheti a második fordulót. A pártszövetség vezére, Gilles Simeoni tíz évre szóló menetrendet képzel el Napóleon szülőföldje, az 1768-ban Franciaország által a Genovai Köztársaságtól megvásárolt Korzika új státusára. Első lépésként a sziget két megyéjét új közigazgatási egységbe vonnák össze, majd a francia mellett a korzikai nyelvet is hivatalossá tennék. A függetlenség kérdése a pártszövetség szerint azért sincs napirenden, mert Korzika gazdaságilag nem tudna önállóan megállni a lábán, és erre a lakosságban sincs meg a többségi akarat. A francia régiók közül Párizstól a legnagyobb támogatásban részesülő Korzika a GDP 0,4 százalékát adja. A függetlenségért az 1976-ban alakult Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front évtizedeken át harcolt, mígnem három éve letette a fegyvert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!